Україна

Саакашвілі спрогнозував сценарії військового вторгнення Росії в Україну

Грузинський і український політик, голова виконкому Національної ради реформ України Михайло Саакашвілі, який раніше назвав пріоритетну мету Путіна в Україні, описав два вірогідних сценарії нападу Росії на нашу країну, передає 1NEWS.

Можливість такого розвитку подій він обгрунтував в ефірі телеканалу «Україна 24».

На думку Саакашвілі, президент РФ Путін може прийняти рішення про висадку десанту на півдні України або ж захопити острів Зміїний для подальшого розміщення там ракет.

«Те, що зараз відбувається навколо України, мені дуже сильно нагадує те, що відбувалося в 2008 році (в Грузії. – ред.). Аналогій дуже багато, – вважає експерт. – По-перше, нарощування сил. Протягом декількох місяців йшло нарощування сил навколо нас, зараз відбувається нарощування сил навколо України. В окупований Крим перекинули зараз всі десантні групи, які є в Росії, крім далекосхідних. Це не може бути просто військовий маневр, тому що це великі сили, можливості і засоби».

Саакашвілі звернув увагу і на ідеологічну підготовку – він вважає, що Путін перевіряє реакцію Заходу на свої дії і заяви. Коментуючи резонансну статтю Путіна про Україну, політик зазначив, що з неї стає зрозуміло, що мета Путіна – не горезвісна «Новоросія» або Донбас, а безпосередньо Київ.

«У цьому листі вперше з’явилася назва острова Зміїний. Я добре знаю Путіна. Я точно можу сказати, що він не знав, де цей острів Зміїний. Але Путін написав про цей острів – тому що це один із планів вторгнення. У них є один план – консервативний: захопити острів Зміїний, де розміщується український спецназ. Після захоплення на острові Зміїний розміщуєш засоби ППО – С-400, яким повністю вторгаєшся в систему ППО НАТО. Потім починаєш душити Одеський, Південний, Чорноморський порти морською блокадою, точно так же, як вони задушили Маріупольський порт», – попередив Саакашвілі.

Другий сценарій, над яким нібито розмірковує Путін, Саакашвілі назвав більш реалістичним. Йдеться про висадку російських військ на півдні України на лінії Маріуполь – Запоріжжя – Херсон – Миколаїв. А початися така операція агресора, вважає політик, може після завершення навчань НАТО у вересні.

 

 

 

Back to top button