Україна

Саакашвілі переводять з військового шпиталю до в’язниці: він погрожує голодуванням

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова засуджує намір пенітенціарної служби Грузії перевести громадянина України, Голову Виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України Міхеіла Саакашвілі з військового шпиталю в Горі назад до руставської в’язниці. Про це 1News прес-служба Омбудсмана.

«Під час спроби етапування Міхеілу стало зле, внаслідок чого він знепритомнів. Стан його здоров’я залишається критичним, через що він не зміг взяти участь у трьох останніх судових засіданнях. Крім того, поширюється вкрай тривожна інформація про готовність Міхеіла Саакашвілі розпочати чергове голодування», – повідомила Уповноважений.

Людмила Денісова неодноразово наголошувала на необхідності продовження лікування Міхеіла у багатопрофільній цивільній клініці або за кордоном.

«Переконана, Україна повинна делегувати своїх лікарів та експертів для встановлення ступеня шкоди завданої здоров’ю нашого громадянина Міхеіла Саакашвілі та визначитися щодо умов подальшого лікування», – наголосила Омбудсман.

Людмила Денісова просить іноземні держави та міжнародні правозахисні організації рішуче засудити дії посадових осіб Грузії, які порушують права Міхеіла Саакашвілі на життя, охорону здоров’я та медичну допомогу, закріплені 2 статтею Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Також Омбудсман звернулася до Міністра юстиції Грузії забезпечити надання кваліфікованого лікування громадянину України Міхеілу Саакашвілі у військовому шпиталі в Горі до повного його одужання.

Нагадаємо, народна депутатка від «Слуги народу» Єлизавета Ясько раніше заявляла, що у Саакашвілі спостерігаються епізоди втрати пам’яті.

Back to top button