Україна

«Рускій мір» біжить із України з грошима: як спонсор «Партії Шарія» зараз рятує накрадене

Олександр Кацуба фінансував Шарія і чекав на Росію

Олександр Кацуба днями забрав із українського банку 49 млн гривень (фото з відкритих джерел).

Про це повідомляє видання Comments.ua

Спонсор забороненої в Україні “Партії Шарія” скандально відомий учасник корупційних схем Курченка-Януковича Олександр Кацуба днями забрав із українського банку 49 млн. гривень. Зробив він це вже після того, як стало зрозуміло, що Росія не зможе захопити Україну та поставити тут свою владу, на яку, до слова, Кацуба-молодший мав свої краєвиди. А найкумеднішим у цій історії є те, що Кацуба настільки образився на банк, у якому зберігав гроші, що замовив у ЗМІ джинсу зі скаргою на високі відсотки. Про це пише англомовне видання Weeklynewsreview .

Йдеться про публікацію на сайті “Цензор.Нет” , в якій видання “раптом” вирішило поскаржитися на тарифи одного конкретного банку, які той встановив, мабуть, для зменшення відтоку капіталу з України на фоні війни. Як нам вдалося з’ясувати за своїми джерелами, за цією відвертою джинсою стоїть Олександр Кацуба, який 18 березня подав заявку на виведення з банку “Січ” 49 млн. грн., але не побажав платити 10% комісій для вкладників понад 500 тис. грн. Зважаючи на той факт, що Кацуба був фігурантом гучних кримінальних справ, а також є спонсором забороненої в Україні партії звинуваченого в держзраді Анатолія Шарія, банк вирішив провести ретельну перевірку законодавства та останніх рішень РНБО, у зв’язку з чим процес виведення коштів трохи затягнувся. У відповідь Кацуба почав погрожувати топ-менеджменту фінустанови. Власне, сам анонсував свою джинсу.

За нашою інформацією, свої мільйони Кацуба вже забрав із фінустанови та, напевно, виведе їх за кордон, оскільки сам він давно проживає у Відні.

До речі, не дивно, що Олександр Кацуба влаштував увесь цей скандал із банківськими відсотками. Дрібність одного з найбільших корупціонерів часів Януковича наголошують і  його бізнес-партнери, з якими нам вдалося поспілкуватися. Наприклад, за весь час війни Кацуба пожертвував лише 160 тис. гривень (5 тис. доларів) – на ці гроші було проведено евакуацію із Сум, про що доларовий мультимільйонер та господар газового бізнесу похвалився у своєму Фейсбуці. При цьому Кацуба не дав жодної копійки для захисників України, натомість постить фото власного бронежилету.

Як нам стало відомо, банк “Січ” вже готує позов до суду до видання “Цензор.Нет” за публікацію недостовірної та явно неправдивої інформації, а також готує матеріали для передачі до Фінансового моніторингу НБУ, Держслужби фінмоніторингу України, СБУ, контррозвідки, НАБУ, ГБР щодо діяльності всіх компаній, пов’язаних з Олександром Кацубою та його громадянською дружиною Тетяною Гузенко, та закриває рахунки всім цим компаніям.

Залишимо дріб’язок Кацуби на його совісті. Але до нього є питання, які стосуються не совісті, а національної безпеки України, та СБУ просто зобов’язана звернути увагу на такого відвертого прихильника “російського світу”.

Вигодуванці Януковича, партнери Курченка

Олександр Кацуба – наймолодший із клану Кацуб, які за часів Януковича отримали неймовірні можливості для особистого збагачення. Голову сім’ї Володимира Кацубу у 2012 році було обрано до Верховної Ради у 175 окрузі на Харківщині як члена та висуванця Партії регіонів. Потім, після втечі Януковича він кидався по олігархічним групам, а у 2019 році намагався потрапити до Ради від “Опоблоку”, але програв вибори. Наразі Кацуба-старший очолює Харківську райраду як висуванець партії “Блок Кернеса – Успішний Харків!”.

У Володимира Кацуби є два сини: Сергій та Олександр. За Януковича вони зробили кар’єру в “Нафтогазі”, куди були відправлені для провертання корупційних схем “гаманця” сім’ї президента Олександра Курченка. Сергій Кацуба був призначений директором одного з найважливіших департаментів НАК – матеріального, господарського та інформаційно-технічного забезпечення, паралельно з травня 2010 р. був членом правління компанії, а у липні 2012 р. отримав крісло заступника голови правління. Потім Сергій Кацуба завдяки зв’язкам із губернатором Київщини Присяжнюком був обраний до Ради по 92 округу як член і висуванець Партії регіонів. Дивно, але своє крісло в Нафтогазі він передав у спадок молодшому брату Олександру, який до того працював у компанії Чорноморнафтогаз. Неймовірна кар’єра для 24-річного пацана.

Як ви розумієте, “Сім’я” призначала молодих Кацуб до НАКу не для реформ, а для розкрадань. Після падіння режиму Януковича все це розкрилося, і проти Сергія та Олександра було відкрито кримінальні справи. Так, з’ясувалося, що Кацуби допомагали Сергію Курченку дерибанити НАК у особливо великих розмірах.

Слідство встановило, що “Нафтогаз” закупив у фірми Курченка бензин за завищеними цінами на 449,9 млн. грн. Більше того, фактичного постачання бензину за контрактами з “ГазУкраїною-2020” не сталося. Підписували цю аферу від НАКу брати Кацуби. У жовтні 2015 р. Печерський райсуд Києва дав згоду на затримання та утримання під вартою братів, але на той момент вони вже втекли із країни. Затримали Олександра Кацубу випадково у червні 2016 року, коли той вирішив відвідати свій маєток під Києвом.

Звинувачення молодшому братові за статтями КК 255 (створення злочинної організації) та 191 (привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем).

Щоб врятувати себе від в’язниці, Олександр Кацуба дав свідчення на всю верхівку злочинного угруповання та відшкодував 100 млн. гривень збитків, пішовши на угоду зі слідством. У березні 2017 року він був звільнений із СІЗО та виїхав до Відня. Щоправда, користі від цього Україні було мало, адже всі, на кого Кацуба дав свідчення, давно втекли з країни і притягнути їх до відповідальності неможливо. Більше того, за словами близьких до Олександра Кацуби джерел, він продовжує співпрацювати з Курченком та іншими політиками та бізнесменами, які втекли до Росії, і навіть фінансує політичні проекти Кремля в Україні.

В очікуванні “російського світу”

Родина Кацуб давно товаришує з Анатолієм Шарієм, якого СБУ звинуватила у держзраді та підозрює у співпраці з ФСБ Росії. Сам Шарій називав Олександра Кацубу другом, виставляв у соцмережах спільні фото.

Навесні 2019 року Кацуба-молодший купив документи партії “Об’єднана Україна” та перейменував її на “Партію Шарія”, яку зареєстрував у Харкові, стверджує журналіст Володимир Бойко. Рух “Чесно”, посилаючись на фінансові звіти Партії Шарія, стверджує, що її “харківські донори пов’язані з бізнесом Кацуб”. Організаційними питаннями партії в Україні тривалий час займався екс-перший заступник губернатора Вінницької та області та екс-помічник депутата Сергія Кацуби Олександр В’юник .

На парламентських виборах 2019 року у списку “Партії Шарія” під №11 йшла екс-дружина Олександра Кацуби Тетяна Гузенко, з якою він фіктивно розлучився у зв’язку з кримінальним переслідуванням та можливою конфіскацією майна, а під №14 – його мати Наталія Гордієнко.

Нині в Інстаграмах усіх учасників цієї історії спільні фото “підчищені”, а Кацуба навіть каже, що не спілкується із Шарієм. Проте, за нашими даними, Олександр Кацуба публічно дистанціювався від проросійського блогера, щоб не мати проблем із бізнесом в Україні, хоча насправді підтримує стосунки і з Шарієм, і з Курченком.

Більше того, два бізнес-партнери Олександра Кацуби повідомили нам, що небажання бізнесмена фінансово допомагати державі у боротьбі з російською агресією пояснюється тим, що Кацуба має тісні контакти з Росією і навіть хвалився близьким, що претендує на посаду міністра енергетики у новому проросійському уряді, створеному після захоплення України. “Хоче бути міністром енергетики або, як мінімум, головою “Нафтогазу””, — повідомив співрозмовник із близького оточення Кацуби.

Мабуть, провал російських планів щодо повалення влади в Україні змусив Олександра Кацубу зменшити свої амбіції та забрати гроші з України, щоб уникнути їхньої можливої націоналізації.

Ніжинський бізнес “не дружини” Олександра Кацуби

Тим часом родина Кацуб продовжує заробляти в Україні. В інтерв’ю Олександр Кацуба визнав, що його сім’я володіє асфальтовим заводом у Харкові, двома заводами із виробництва залізобетонних виробів, підприємством із виробництва тротуарної плитки, має кілька тисяч гектарів землі. Але крім цього бізнесу Олександр Кацуба має більш серйозні проекти, про які він замовчує. Це газовий бізнес, який оформлений на колишню дружину Тетяну Гузенко.

Зараз Тетяна за документами займається здобиччю та постачанням газу, а насправді – блогер у Ютуб . На Гузенко оформлено фірму “Газ-МДС” , яка у 2020 році заробила 290 млн грн та принесла сім’ї Кацуб 7,5 млн грн доходу.

Тетяна Гузенко разом із батьком Олександром Гузенком у 2020 році стала власницею фірми олігарха-втікача Олександра Онищенка – ТОВ “Надра-Геоінвест”, що розробляє Скоробогатьківське нафтогазоконденсатне родовище в Полтавській області. 2021 року Гузенко придбала ще одну фірму Онищенко — ПАТ “Пласт”. Компанію перейменували на ТОВ “Стратум Україна”, вона володіє спеціальними дозволами на геологічне вивчення та дослідно-промислову розвідку Західно-Євсузької та Східно-Євсузької газових площ.

У січні цього року, за місяць до початку війни Державна служба геології та надр погодила видачу без аукціону ТОВ “Стратум Україна” спеціального дозволу на видобуток нафти та газу в Луганській області, поряд із ОРДЛО.

За цими фірмами стоїть Олександр Кацуба та його бізнес-партнери, серед яких ЗМІ називають одіозного Павла Фукса .

В інтерв’ю Олександр Кацуба розповідає, що з Фуксом та Шарієм вже не спілкується, а за бізнес екс-дружини нібито не відповідає, наголошуючи, що “розлучився з нею, давним-давно вже”. Все це чиста брехня.

Як згадувалося раніше, пара оформила фіктивне розлучення, щоб уникнути арешту активів у зв’язку з кримінальними справами Олександра. Насправді вони продовжують жити разом, подорожувати та виховувати дітей. Ось свіжі фото з Інстаграма Олександра та Тетяни, цього року вони разом подорожували до Антарктиди.

А це фото із Лапландії. Як вважаєте, кого приховує під смайлом власниця кількох газових компаній?

До речі, розкішне весілля Олександра та Тетяни у 2014 році, після анексії Криму та початку війни на Донбасі, пройшло у палаці Шато де Шантійї під Парижем, а гостей розважали ідейні путіністи Тіматі та Григорій Лепс.

А коли Росія готувала військове вторгнення в Україну, Олександр Кацуба фінансував політичний проект ФСБ під назвою “Партія Шарія” на гроші, зароблені на видобутку та продажу газу в Україні.

У сухому залишку маємо таке: людина, яка визнала провину за скоєння корупційних злочинів за часів президентства Януковича, яка фінансує кремлівські політичні проекти в Україні, фіктивно розлучилася, щоб прикрити свій бізнес прізвищем дружини, вільно користується банківськими рахунками як в Україні, так і в Європі.

Днями Верховна Рада схвалила закон про націоналізацію майна росіян та колаборантів. Серед іншого під нього підпадають особи, які не є громадянами Російської Федерації, але мають тісний зв’язок з агресором. Сім’я Кацуб має довгий зв’язок із Росією, зокрема, із ФСБ. Чи можуть ці особи впливати на такі стратегічні галузі економіки, як газовидобуток? Чи можуть такі особи через фіктивних дружин володіти газовими свердловинами в Україні та отримувати доходи від видобутку газу, спрямовуючи їх на фінансування політичних проектів ФСБ? Спокійно жити у Європі під прикриттям прізвища дружини, використовувати там банківські рахунки, відмивати доходи від вкрадених в Україні газових родовищ? Відповідь очевидна. Тепер справа за СБУ.

Джерело: https://comments.ua/ua/digest/rosiyskiy-svit-bizhit-iz-ukraini-z-groshima-yak-sponsor-partii-shariya-zaraz-ryatue-nakradene-697681.html
© Comments.ua

 

Back to top button