Україна

Рука допомоги від держави – хто з українців може отримати 100 тисяч гривень на власний бізнес і як це зробити  – 1News

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

“Рука допомоги” – це абсолютно новий механізм для України, який вже довів свою ефективність у країнах Євросоюзу

Малозабезпечені українці можуть отримати 100 тисяч гривень на розвиток власного бізнесу в рамках програми “Рука допомоги”. Кредит держава видає без відсотків, а при виконанні певних умов гроші можна взагалі не повертати. Детальніше про те, які умови включає програма і хто має право на кредит, розповідаємо далі. 

Про проєкт “Рука допомоги”

“Рука допомоги” – пілотний проєкт Міністерства соціальної політики України, який реалізується за підтримки Світового банку в рамках ширшої стратегії модернізації системи соціальної підтримки населення.

Проєкт було запущено з 2016 по 2019 рік у Харківській, Полтавській та Львівській областях. Протягом цих років програмою скористалися близько 240 українців. Тепер же отриманий досвід було вирішено застосувати в масштабах всієї України. 

1News за темою: Українці можуть залишитися без субсидій: Як перевірятимуть виплати та кому доведеться повернути допомогу

З 1 січня безробітні та малозабезпечені громадяни можуть отримати від держави кредит до 100 тисяч гривень на відкриття власного бізнесу.  

Метою проєкту є допомогти вимушеним переселенцям та членам малозабезпечених сімей позбутися залежності від соціальних виплат, отримати гідну роботу або заснувати власний бізнес.

У чому суть програми

Ідея проєкту “Рука допомоги” полягає в тому, що безробітні та малозабезпечені українці зможуть отримати безвідсоткову фінансову допомогу від держави в розмірі до 15 мінімальних зарплат, тобто 97 500 грн.

Гроші підприємець отримає на три роки, проте на руки їх не видають. Замість цього гроші держава перерахує на покупку необхідної техніки та інвентарю.

1News за темою: Кабмін спростив процедуру призначення грошової допомоги політв’язням

“Вони зможуть отримати допомогу від держави у веденні власної справи. Зокрема, пройти навчання, отримати допомогу в складанні бізнес-плану, необхідні консультації, а також безвідсоткову допомогу в розмірі до 15 мінімальних зарплат (зараз це 97,5 тисячі гривень) на закупівлю необхідного обладнання та матеріалів”, – розповіла глава Мінсоцполітики Марина Лазебна.  


Фото з відкритих джерел

Міністр підкреслила, що в результаті проєкту “Рука допомоги” держава замість малозабезпечених безробітних, яким щомісяця виплачується соціальна допомога, отримує платників податків, які ще створюють нові робочі місця.

Як отримати кредит

Приєднатися до проєкту можуть вимушені переселенці або українці, які отримують допомогу як члени малозабезпеченої сім’ї. Зазначимо, що учасники програми не повинні офіційно працювати або бути зареєстрованими в центрі зайнятості. При цьому місячний дохід у домогосподарств на одну особу не повинен перевищувати 2 393 грн.

Для того щоб подати заявку на участь, необхідно звернутися в районне управління з питань соціального захисту населення або в базовий центр зайнятості за місцем проживання. 

1News за темою: Переселенцям спростили процедуру зміни місця прописки

Після цього потрібно написати заяву на участь у пілотному проєкті “Рука допомоги”. А далі – надати довідку про отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям або довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

У центрі зайнятості вам також повинні роз’яснити умови участі і допомогти скласти бізнес-план, щоб потім захистити його перед комісією.


Фото з відкритих джерел

А перед тим як відкрити бізнес, громадянин зобов’язаний зареєструватися як ФОП 3-ї групи. 

Якщо ви хочете взяти участь у проєкті як роботодавець і отримати поворотну фінансову допомогу, то уповноважена особа повинна звернутися із заявою в базовий центр зайнятості за місцем реєстрації. Після цього потрібно надати пакет документів про відсутність заборгованості перед бюджетом і судових обтяжень.

Коли потрібно повернути кредит державі

За умовами програми, кредит державі потрібно буде повернути протягом трьох років. При цьому сума, яку необхідно повернути, зменшиться на суму сплачених за цей час податків від підприємницької діяльності та соціальних внесків. 

Справа в тому, що сума, сплачена підприємцем у вигляді ЄСВ протягом цього часу, зараховуються в погашення кредиту. Тобто якщо зараз ЄСВ з однієї мінімальної зарплати становить 1 430 грн, то за 3 роки підприємець заплатить державі 51 480 грн. Але якщо взяти на роботу декількох найманих співробітників, то за вказаний період можливо погасити майже весь кредит. 

1News за темою: Кредити на придбання житла і спрощене отримання документів: Що передбачає оновлений закон про переселенців

“Коли ми пілотували цей проєкт, то доходи учасників після року були від 30 до 120 тисяч гривень на місяць. Станом на сьогодні менше ніж 10% з них припинили підприємницьку діяльність. Це дуже хороші результати, адже за статистикою близько половини підприємств малого бізнесу припиняють діяльність після першого року роботи”, – зазначила міністр Марина Лазебна.

Марина Лазебна
Фото з відкритих джерел

У 2022 році на проєкт “Рука допомоги” планується виділити 100 мільйонів гривень, а значить, що взяти участь у проєкті зможуть близько 1000 українців. 

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


Джерело

Back to top button