Україна

РРО для ФОПів – Навіщо насправді влада вводить фіксалізацію малого та середнього бізнесу – новини

Алекс Дедул

Алекс Дедул

Голова громадської організації “ФОП разом UA”

Акція ФОПів під будівлею Верховної Ради України
УНІАН

Тотальна фіскалізація ФОПів спочатку мала на увазі зовсім не виведення бізнесу з тіні, наповнення бюджету або боротьбу з контрабандою, а збагачення лобістів цього процесу. І ось чому.

Про це пише Алекс Дедул на своїй сторінці в Facebook.

РРО: благо чи популізм?

Подивився нещодавно сюжет колеги з Іспанії. Та й насправді… немає там тотальної фіскалізації, весь мікробізнес працює без фіскальних РРО і вчителі з медиками не помирають від того, що їм нічим платити зарплати.

А тепер давайте розберемося докладніше. Мантра номер один, яку нам доносять затяті фіскалізатори, – це меседж про те, що ми повинні платити зарплати вчителям, медикам, військовим. Ну ок – платіть, а до чого тут РРО? Яким чином ви, панове фіскалізатори, збираєтеся за рахунок тотальної фіскалізації наповнити бюджет? Встановлення РРО не передбачає додаткових надходжень ні до місцевих бюджетів, ні до державного. Чи передбачає..?

Якщо передбачає, то мета гранично зрозуміла – тотальні, агресивні, непідйомні штрафи! Штрафи за все, хоч ви й декларуєте, що зараз вони лише за невидачу чека і не більше, але в нас пам’ять не коротка, і ми пам’ятаємо, як і СПТ фіскалізували без товарного обліку! Що ми маємо на сьогодні?

Повний товарний облік, первинні документи, РРО та… штрафи, штрафи, штрафи.

Новини за темою: Бізнесу буде несолодко: Економічний прогноз на 2022 рік

Мантра номер два – боротьба з контрабандою. Ну тож і починайте з митниці! ФОПи закуповують свій товар вже в Україні. Зробіть прозору, доступну процедуру розмитнення, пересадіть цих негідників у погонах, повз яких без хабаря навіть ящик печива не проїде, – і гроші річкою будуть йти до бюджету! Але про жодну боротьбу з контрабандою на митниці не йдеться, тому що фінансові потоки звідти поступово розподіляються і йдуть наверх. Нікому не вигідно нагнути митницю, тому що “хто ж його посадить, він же пам’ятник”

Мантра номер три. Кожен покупець має право на чек.

Ок, має, і ми готові надавати – товарний чек має таку саму юридичну силу в суді, як і фіскальний.

А яким чином покупець отримуватиме е-чек на свою пошту, якщо він не хоче/не може ділитися своїми персональними даними з продавцем, зрештою, немає у нього технічної можливості! Як же продавець надасть йому чек, якщо закон має на увазі встановлення або РРО (класична скринька), або ПРРО (програма в смартфоні)?

Тобто тотальна фіскалізація спочатку мала на увазі декілька основних моментів:

  1. Продаж РРО (зацікавлені лобісти – виробники, наближені до кабінетів)
  2. Продаж ПРРО (довічна абонплата для ФОПа. Про безкоштовне ПЗ краще дискусію не починати, тому що ті, хто тестував, після тижня матюків забезпечують безбідне існування Дубілету&Со у вигляді купівлі чек-боксу і т. д)
  3. Можливість податкової кошмарити бізнес, тому що вони бідні засиділися і зголодніли за 5 років.
  4. Лобізм мереж і рітейла у вигляді банального вбивства всього мікробізнесу, простіше кажучи, усунення конкурентів, які з багатьох причин не потягнуть ось це все.
  5. Наповнення бюджету, але здебільшого кишень перевіряючих за допомогою штрафів.
    Разом маємо повний перехід економіки у напівтінь, повну тінізацію бізнесу.
  6. Ні про яку боротьбу із сірим/чорним бізнесом у проєкті фіскалізації мови не йде взагалі, адже вони поза законом і тепер аплодують стоячи, коли бачать, як білий бізнес вкотре хочуть обілетити у вигляді додаткового адміністрування. Браво! Чорні поза конкуренцією.

Новини за темою: Податкова пастка: Як українців змусять платити 18% за “ліві” доходи та покупки

Ще хочу додати важливий момент. У нас в торгівлі працюють ФОПи, і переважна більшість із них люди 40+, багато пенсіонерів, які піднімали цю країну в 90-х, нічого ні в кого не просили, утримували себе та дали роботу мільйонам наших громадян.

Ви, панове лобісти, вийдіть в народ, пройдіться ринками і маленькими містечками – відкрийте свої очі! Як мені пояснити бабі Дусі з маленького прикордонного містечка, що тепер “на запис до пенсії” ти не можеш дати буханець хліба, як мені пояснити Івану, який торгує рибою на вулиці в мінус 20, що він зобов’язаний тепер надіслати на адресу електронної пошти чек покупцю за 300 грам кільки?

Ось чому у нас все через @опу, чому не чують свій народ?

Ну говорили, просили, писали – не можна чіпати мікробізнес, не можна.

Р. S. За інсайдерською інформацією, сьогодні все, що йде від ПРРО на сайт ДПС – йде в повітря, сервери не справляються, але вам навряд чи про це скажуть по ТБ.

Алекс Дедул

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


[ad_2]
Source link

Back to top button