Україна

“Розумні бомби”. Нова зброя, яку отримає КиївСюжет


 Розумні бомби . Нова зброя, яку отримає Київ

США планують передати Україні комплекти “розумних бомб” для ударів по російським штабам та підрозділам.

США планують озброїти українських захисників розумними бомбами, відомими як Joint Direct Attack Munitions (Спільним боєприпасом прямої атаки) або JDAM. Про це повідомляє CNN із посиланням на свої джерела. Телеканал у такий спосіб підтвердив більш ранню інформацію газети Washington Post про передачу такого типу зброї для ЗСУ.

Очікується, що бомби буде включено до нового пакету військової допомоги Україні. Що таке розумні бомби і як вони допоможуть Україні розповість 1News.

Снаряди потрібно переробити

США мають намір відправити Україні не готові боєприпаси, а комплекти, які перетворять існуючі некеровані боєприпаси або “тупі” бомби на високоточні “розумні”.

Комплекти включають пристрої глобального позиціонування для підвищення точності і можуть бути прикріплені болтами до різних видів зброї, створюючи те, що Пентагон називає “Спільним боєприпасом прямої атаки” (JDAM).

Установки також можуть бути пов’язані з бомбами різної ваги та розміру, від 200 до 900 кілограм. Потім боєприпаси використовують комбінацію GPS та інерційної системи наведення для точного ураження цілі. Додаткова система також може дати бомбі лазерне наведення для ураження цілі, що рухається.

Чим запускатимуть

Зазначимо, що американські військові зазвичай застосовували бомби до бомбардувальників та винищувачів. Джерела у Білому Домі не уточнили, чи будуть українські війська використовувати комплекти на авіаційній чи наземній зброї, але за інформацією ЗМІ, розумні бомби потрібні Україні для того, щоб атакувати нерухомі російські оборонні рубежі чи інші великі об’єкти і тому їх потрібно скидати саме з винищувачів.

Таким чином, українським військовим необхідно буде ще знайти спосіб переробити старі літаки для націлювання та запуску JDAM. Експерти переконані, що українським військовим це буде під силу, оскільки вони вже мають такий досвід. Зокрема, ВПС України адаптували винищувачі МіГ-29 для стрілянини протирадіолокаційними ракетами HARM. Тепер доведеться зробити те саме для JDAM.

Головна мета – російські штаби?

Постачання JDAM стане ще одним важливим кроком Вашингтона, щоб допомогти Україні відбити російські сили, надавши новий спосіб націлювання на підрозділи і штаби РФ, повідомляє The Washington Post.

За словами одного чиновника видання, JDAM не несуть серйозного ризику ескалації через їхню відносно невелику дальність дії. Комплекти не дозволять Україні завдати удару вглиб території Росії. Такі самі снаряди Excalibur, випущені з української артилерії, мають приблизно таку ж дальність, тоді як керовані реактивні системи залпового вогню, що запускаються з високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS), мають значно більшу дальність, ніж JDAM.

Зазначимо, що США широко використовували JDAM в Іраку та Афганістані. Бомби також були експортовані більш ніж у два десятки інших країн. На сьогоднішній день їх виготовлено понад 400 тисяч штук.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button