Україна

Розроблено новий алгоритм виведення ГТС з-під управління Нафтогазу

Уряд розробив та презентував Єврокомісії нову модель анбандлінгу Нафтогазу, тобто виділення з управління компанії газотранспортної системи, передає 1NEWS.

Про це повідомила прес-служба Міністерства енергетики та захисту довкілля за підсумками зустрічі української та європейської делегацій напередодні тристоронніх переговорів про транзит газу.

«Українська сторона презентувала нову узгоджену модель відокремлення оператора ГТС і обговорила з представниками Єврокомісії кроки, які Україна планує здійснити для вчасного завершення анбандлінгу», — йдеться у повідомленні Міненергодовкілля.

Зазначимо, що відокремлення ГТС в окрему, незалежну від Нафтогазу компанію є однією з ключових умов, необхідних для укладання нового контракту про транзит російського газу до ЄС за європейськими правилами.

«Ми маємо надолужити час, згаяний у попередні два роки. Уряд і Нафтогаз готові докласти усіх необхідних зусиль, щоб у найближчі місяці створити дійсно незалежного оператора ГТС у повній відповідності до вимог європейського законодавства», — прокоментував міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель зустріч з представниками Єврокомісії.

Зазначимо, що розділення Нафтогазу на 2 компанії (відоме як анбандлінг Нафтогазу) та виділення оператора газотранспортної системи в окрему юридичну особу необхідне для виконання Україною своїх зобов’язань в межах виконання рішення Стокгольмського арбітражу та Третьої енергетичної директиви ЄС.

Анбандлінг — вимога ЄС у межах Третього енергетичного пакету, яка передбачає, що одна і та сама компанія не може одночасно видобувати, транспортувати і продавати газ.

 

Back to top button