Україна

Розпочалася реєстрація держчиновників на іспит з української мови

Чергові норми закону про забезпечення функціонування української мови як державної набули чинності сьогодні, 16 липня, повідомляє 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Нововведення закону про українську мову, як державну, деталізовані на сторінці Уповноваженого із захисту державної мови у Facebook.

«Чергові норми Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» набули чинності у повному обсязі, не зважаючи на шалений опір антиукраїнських сил в парламенті і поза ним. Спроби здійснити мовну контрреволюцію і вивести сферу телебачення і радіомовлення з-під дії мовного закону, скасувати штрафи за порушення Закону, іспити для державних службовців, повернути російську мову в освіту не виправдалися», – йдеться у повідомленні.

Уточнюється, що з 16 липня 2021 року року, починається новий етап втілення норм Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який забезпечить збільшення присутності державної мови у публічному просторі та зміцнення її статусу як державної.

Серед інших вимог, закон передбачає здачу чиновниками іспиту на знання державної мови.

У зв’язку з цим, 16 липня, о 00:01 почалася реєстрація на іспит з української мови для осіб, «зобов’язаних володіти державною мовою і застосовувати його при виконанні службових обов’язків і осіб, які мають намір набути громадянство України».

Реєстрацію проводить Національна комісія зі стандартів державної мови (НКСДМ).

Як повідомляє прес-служба НКСДМ, перші іспити розпочнуться 19 липня о 9:30.

У Києві щодня проходитимуть три екзаменаційні сесії: з 9:30 до 11:30, з 12:30 до 14:30 і з 15:30 до 17:30. У регіонах – за окремим графіком, залежно від кількості бажаючих.

«Всі локації функціонуватимуть з дотриманням санітарних норм і правил в умовах пандемії», – йдеться у повідомленні.

Іспит можна здати у Києві, Полтаві, Вінниці, Чернігові, Житомирі, Черкасах, Луцьку, Івано-Франківську, Чернівцях, Кропивницькому, Миколаєві, Херсоні та Рубіжному. Надалі планується розширення географії місць для складання іспитів з державної мови.

Зареєструватися на іспит для визначення рівня володіння державною мовою можна тут.

 

 

 

Back to top button