Україна

Розбився перший F-16. Причини з’ясовуютьсяСюжет


Розбився перший F-16. Причини з ясовуються

Винищувач F-16 розбився при відбитті масштабної атаки російських ракет і дронів на українські міста 26 серпня.

 
Загалом через три тижні після того, як перші літаки американського виробництва прибули в Україну, Генштаб ЗСУ підтвердив втрату першого з них, льотчик у результаті краху загинув. Причина катастрофи з’ясовується.
 
Версії катастрофи
 
“Під час повітряного бою літаки F-16 продемонстрували свою високу ефективність, бортовим озброєнням було збито чотири крилаті ракети ворога, – сказано в заяві Генштабу. — Під час заходу на наступну мету з одним із літаків було втрачено зв’язок. Як з’ясувалося пізніше, літак зазнав аварії, льотчик загинув”.
 
Раніше газета Wall Street Journal повідомила з посиланням на джерело, що літак не був збитий ворожим вогнем, а розбився, найімовірніше, через помилку пілота.
 
Президент України Володимир Зеленський говорив, що у понеділок, 26 серпня, Київ уперше використав F-16, щоб збивати російські ракети та дрони.
 
Повітряні сили ЗСУ тоді повідомляли про 236 засобів повітряного нападу — 127 ракет і 109 ударних дронів, якими російські війська атакували Україну. Збити вдалося 102 ракети, у тому числі один Кинжал, та 99 безпілотників.
 
В українському військовому командуванні розглядаються різні версії катастрофи винищувача F-16, серед яких помилка пілота і “дружній вогонь” своїх ППО, повідомила українська служба Голосу Америки з посиланням на неназваного представника Повітряних сил України.
 
“Але точно, причини будуть відомі тільки після завершення розслідування”, – цитують журналісти своє джерело.
 
Загибель пілота
 
Мер Луцька Ігор Поліщук цього тижня повідомляв про загибель пілота Олексія Меся. Після появи новин про втрату F-16 Повітряні сили ЗСУ підтвердили, що Місь загинув 26 серпня під час відбиття російського масованого комбінованого ракетно-авіаційного удару.
 
Місь був одним із перших українських пілотів, які пройшли навчання на F-16. Його позивним був Moonfish, він часто виступав у ЗМІ та відвідував Вашингтон, лобіюючи відправку винищувачів, пише WSJ. У повідомленні Повітряних сил йдеться, що льотчик ціною власного життя знищив три крилаті ракети та один ударний БПЛА.
 
На думку WSJ, новина про те, що одного з небагатьох українських F-16 втрачено, стала серйозним ударом для Києва, який місяцями просив про ці літаки, перш ніж президент США Джо Байден минулого року дав зелене світло європейським країнам на постачання винищувачів.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

three + two =

Back to top button