Україна

Росіяни змінили режим четвертого блоку на ЗАЕС


Росіяни змінили режим четвертого блоку на ЗАЕС

Відповідно до вимог ліцензій Держатомрегулювання щодо експлуатації енергоблоків ЗАЕС, всі енергоблоки станції мають перебувати виключно у стані “холодний зупин”, нагадали в Енергоатомі.

Російські агресори на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС перевели енергоблок №4 із стану “холодний зупин” у стан “гарячий зупин”. Про це повідомила НАЕК Енергоатом у середу, 4 жовтня.

“Натомість енергоблок №6, за інформацією МАГАТЕ, виводять з “гарячого” стану в “холодний”, – йдеться у повідомленні.

А компанії підкреслили, що відповідно до вимог ліцензій Держатомрегулювання щодо експлуатації енергоблоків ЗАЕС, всі енергоблоки станції мають перебувати виключно у стані “холодний зупин”. Переведення енергоблоків у більш небезпечний стан “гарячий зупин” – заборонено. Це пов’язано із відсутністю своєчасного та якісного технічного обслуговування та необхідних поточних ремонтів обладнання протягом всього часу окупації станції.

В Енергоатомі нагадали, що дії росіян вже призвели до низки аварійних ситуацій. Зокрема, на енергоблоці №4 внаслідок його розігріву відбулось протікання радіоактивного теплоносія (води) з першого до другого контуру, що є порушенням одного з бар’єрів на шляху розповсюдження радіоактивного забруднення.

Аналогічна ситуація сталась і під час спроби загарбників “розігріти” енергоблок №6. Крім того, його переведення в “гарячий” стан спричинило значне збільшення кількості рідких радіоактивних відходів на майданчику, що несе потенційну шкоду для персоналу, населення та навколишнього середовища.

Раніше стало відомо про аварію на Запорізькій АЕС через дії російських агресорів. Про це повідомив партизанського рух українців і кримських татар АТЕШ.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button