Україна

Росіяни розстріляли полонених бійців ЗСУ на півдні


Росіяни розстріляли полонених бійців ЗСУ на півдні

Окупанти розстріляли трьох українських військовополонених під Роботиним у Запорізькій області. Розпочато розслідування.


Прокуратура розпочала розслідування за фактом розстрілу ворогом українських військовополонених під Запоріжжям. Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора в середу, 27 грудня.
 
За даними слідства, військовослужбовці армії Росії у грудні 2023 року під час бойового зіткнення із Силами оборони України поблизу населеного пункту Роботине Запорізької області взяли у полон трьох українських захисників. Через годину, у порушення ст. 3 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, окупанти їх розстріляли.
 
Відео про це наразі з’явилось і поширилось в інтернеті.
 
“За процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством”, – йдеться в повідомленні.
 
Зазначається, що впродовж останнього місяця у мережі зʼявилося відео страти російськими військовослужбовцями українських воїнів, які здавалися в полон. Також зафіксовано використання українських військовополонених у якості “живого щита” на лінії зіткнення.
 
За фактами вчинення військовослужбовцями РФ воєнних злочинів триває досудове розслідування.

Нагадаємо, у березні в мережі поширилось відео, на якому російські військові розстріляли українського воїна після того, як він сказав “Слава Україні”. СБУ встановила ім’я вбитого – Олександр Мацієвський. Він був снайпером 163 батальйону 119 окремої бригади ТРО Чернігівської області.

 
Військового розстріляли 30 грудня 2022 року. Його тіло було повернуто додому у лютому 2023 року. Президент Володимир Зеленський надав Мацієвському звання Героя України.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button