Україна

Росіяни пошкодили електроживлення Запорізької АЕС


Росіяни пошкодили електроживлення Запорізької АЕС

Фахівці поки що не можуть оглянути місце пошкодження і приступити до ремонту лінії, оскільки існує загроза повторного обстрілу.

Запорізька АЕС знову перебуває в зоні підвищеного ризику небезпеки. 2 вересня росіяни пошкодили обстрілами одну з двох ліній ЛЕП, якою станція отримує енергопостачання від української енергосистеми. Про це повідомив Енергоатом у вівторок, 3 вересня.

“У разі пошкодження другої лінії виникне аварійна ситуація через втрату зовнішнього енергопостачання насосів, що охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива ЗАЕС”, – йдеться  у повідомленні.

Вказано, що фахівці поки що не можуть оглянути місце пошкодження і приступити до ремонту лінії, оскільки існує загроза повторного обстрілу ділянки російськими військами.

“Лінію відремонтують як тільки спеціалістам буде гарантована безпека”, – запевнили в Енергоатомі.

Як відомо, від початку російської окупації 4 березня 2022 року Запорізька АЕС уже пережила вісім повних блекаутів і один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. Їхня відмова може спричинити аварійну ситуацію.

Востаннє ЗАЕС опинялася на межі блекауту 23 серпня. Тоді росіяни пошкодили зовнішню повітряну лінію ПЛ-330кВ Запорізька ТЕС – Феросплавна.

Також загарбники неодноразово вчиняли провокації на території ЗАЕС. Нещодавно на станції виникла потужна пожежа. Можливими причинами пожежі вважають недбалість росіян або умисний підпал.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

9 + seven =

Back to top button