Україна

Росіян повинні були зупинити на виході із Криму – Азов

Росіян повинні були зупинити на виході із Криму - Азов

Фото: УП

Денис Прокопенко – командир батальйону Азов

Командир полку Азов висловив думку, що блокування Маріуполя окупантами можна було не допустити.

 

Командир полку Азов Денис Прокопенко вважає, що українські війська мали активніше зупиняти російських військових на виході з окупованого Криму під Генічеськом, тоді ситуація в Маріуполі була б іншою.

 

“Якби війська, що знаходилися там (біля виходу із Криму – ред.), стійко тримали оборону, вгризалися б у землю і билися із противником, не давали б йому просто так заходити в міста, була б зовсім інша картина. Річ у тім, що противника треба було знищувати ще на перешийку на виході із Криму під Генічеськом. У цьому районі супротивник був вкрай обмежений у маневрі і мав тільки єдиний маршрут висування. Враховуючи рельєф місцевості, супротивник був каналізований.З тактичного погляду це було найбільш сприятливе місце для нанесення вогневого ураження з метою знищення і подальшого блокування ворожого угруповання. Противника треба було знищувати там, під час висування із Криму. І цього чомусь не було зроблено”, – зазначив Прокопенко в інтерв’ю УП.

 

Офіцер висловив думку, що блокування Маріуполя окупантами можна було не допустити.

 

 “Якби всі міста, починаючи з Генічеська, Мелітополя та Бердянська, так само стійко тримали оборону і давали бій противнику, тоді він точно не дійшов би за чотири дні із Криму до Маріуполя. Оскільки цього не сталося, ми опинилися в оточенні. Тому що противник фактично без опору подолав досить великий кілометраж. Практично без боїв, маршем він пройшов із Криму й опинився на західних околицях міста Маріуполь”, – наголосив Прокопенко.

 

Командир полку Азов також заявив, що дії 36-ї бригади морської піхоти “не піддаються жодному логічному поясненню”.

 

“Спочатку один батальйон раптово здався в полон, це було ще 4 квітня. Внаслідок чого ми втратили на той час єдиний шлях сполучення між Азовом і 36-ю бригадою. Потім несподівано командир 36-ї бригади ухвалив рішення, нікого не попередивши, просто піти на прорив у невідомому напрямку і тим самим втратив багатьох… Так само багато людей було кинуто напризволяще, і вони просто потрапили в полон… Ці некоординовані дії, які раптово відбулися з боку 36-ї бригади, призвели до катастрофічних наслідків, які вже неможливо було повернути назад”, – зазначив він.

 

Прокопенко додав, що в полон потрапили близько 1000 морських піхотинців.

 

Нагадаємо, офіцер управління розвідки полку Азов Ілля Самойленко вважає, що захисники заблокованого Маріуполя мають чотири варіанти дій, але єдиним прийнятним є боротьба.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button