Україна

Росія видихнулася? Захід все частіше говорить про перелом у війніСюжет


Росія видихнулася? Захід все частіше говорить про перелом у війні

Начальник Секретної розвідувальної служби МЗС Великобританії (МІ-6) Річард Мур вважає, що Росії важко продовжувати війну в Україні.

 
Після захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська Луганської області російська армія оголосила про оперативну паузу у війні. Пауза начебто закінчилася, а поточний російський оперативний темп не дуже відрізняється від того, що був під час неї. Так, 21 липня російські сили, як пише Американський інститут вивчення війни, провели “кілька обмежених та дуже локалізованих наземних атак”.
 
Важко продовжувати
 
Начальник Секретної розвідувальної служби МЗС Великобританії (МІ-6) Річард Мур вважає, що Росії важко продовжувати війну в Україні. Він вважає, що Росія зазнала “епічного провалу”, намагаючись досягти своїх початкових цілей в Україні: усунути Володимира Зеленського з посади президента, захопити Київ та розколоти країни Заходу. На думку глави МІ-6, нещодавні успіхи російських військ в Україні були “нікчемними” і Росія “ось-ось видихнеться”.
 
“За нашою оцінкою, у найближчі кілька тижнів росіянам все важче знаходитиме живу силу, зброю та військову техніку. Їм доведеться якось зупинитися, і це дасть українцям можливість завдати удару у відповідь”, — сказав Мур.
 
Не має потенціалу?
 
У Канаді заявили, що Росія більше не має військового потенціалу. Українська розвідка стверджує, що російські війська використали 60% своїх ракет. “Через значні втрати особового складу та техніки Росія, швидше за все, більше не має військового потенціалу для реалізації своїх амбіцій в Україні”, – заявили в Міноборони Канади.
 
Величезні втрати
 
Високопоставлений представник міноборони США заявив, що російські військові щодня зазнають сотні втрат у війні проти України, зокрема, Росія втратила тисячі лейтенантів і капітанів, повідомляє Reuters.
 
Американський чиновник на умовах анонімності заявив, що крім убитих лейтенантів і капітанів було вбито сотні полковників і “багато” російських генералів. Росія класифікує загибель військових як державну таємницю та не оновлювала свої офіційні дані про втрати. США також вважають, що Україна знищила понад 100 “високоцінних” російських цілей на території України, включаючи командні пункти, склади боєприпасів та об’єкти ППО.
 
Готується контрнаступ?
 
В останні дні з’являється все більше повідомлень про знищення складів російських боєприпасів на окупованому півдні України та успішні атаки на Антонівський міст у Херсоні.
 
Американський інститут вивчення війни зазначає, що в останні тижні Росія активізувала зусилля з потенційної анексії Херсонської та Запорізької областей, ввівши на окупованих територіях російський рубль, призначивши чиновників з російських провінцій для нагляду за місцевими адміністраціями, перевівши школи на російську навчальну програму російських паспортів місцевим жителям
 
“Україна та її західні партнери можуть мати вікно можливостей, що звужується, для підтримки українського контрнаступу на окуповану українську територію до того, як Кремль анексує цю територію”, – зазначає прес-секретар Пентагону Джон Кірбі.
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button