Україна

Росія видала Україні співучасника резонансного вбивства ветерана АТО

Олегу Смородінову обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою

Росія видала Україні співучасника резонансного вбивства працівника рівненського СІЗО Івана Мамчура, яке сталося у 2016 році.

Про це повідомляє 1NEWS.

6 вересня 2016 року Іван Мамчур – ветеран АТО, який на той момент працював начальником відділу Рівненського слідчого ізолятора, повертався додому. На шостому поверсі будинку, де він мешкав, на нього чекав Олег Смородінов. Вбивця вистрілив у Мамчура вісім разів.

У Смородінова також був спільник, який під час вбивства слідкував за обстановкою на вулиці. Саме він, за версією слідства, привіз до України пістолет, з якого згодом і вбили Мамчура.

Після злочину обидва спільники змогли виїхати до Росії, де, як твердили слідчі, вони отримали за вбивство грошову винагороду.

Після цього Смородінов встиг повернутися до України. Чоловіка змогли затримати у листопаді того ж року, коли він намагався ще раз виїхати до РФ.

Навесні 2020-го Смородінова засудили до 12 років в’язниці за державну зраду та вбивство.

Кілька днів тому Росія також передала Україні спільника Смородінова, якого минулого року затримала на своїй території. Наразі він перебуває в рівненському СІЗО.

Незрозумілості в цю справу додає те, що упродовж кількох років українська влада звинувачувала у вбивстві Мамчура саму Росію.

У 2017 році українські правоохоронці виклали відео допиту Смородінова, де він розповів про свою співпрацю з ФСБ і участь у диверсійних роботах на території України.

Цю ж версію неодноразово підтверджували представники української влади – зокрема тодішній генпрокурор Юрій Луценко.

“Росія явно розгортає мережу терористичних актів на нашій території і це ще раз означає, що суспільство має завжди пам’ятати, кожен день пам’ятати – Україна в стані війни, в стані не оголошеної, але реальної війни”, – казав Луценко.

Тодішній голова Нацполіції Сергій Князєв своєю чергою заявляв, що вбивство Мамчура стало “частиною взаємопов’язаної серії злочинів, направлених на дестабілізацію ситуації в Україні”.

Російські спецслужби свою причетність до злочину заперечували. РФ видала Україні спільника вбивства Мамчура. Йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Джерело: ВВС Україна

Back to top button