Україна

Росія спланувала вбивство українських полонених в Оленівці – AP


Росія спланувала вбивство українських полонених в Оленівці - AP

Журналісти відтворили події того дня за допомогою свідчень понад десятьох осіб, зокрема тих, хто вижив під час теракту, українських слідчих і родичів загиблих та зниклих безвісти.

Розслідування AP та внутрішній аналіз ООН вказують на відповідальність Росію за масове вбивство українських полонених в Оленівці. До другої річниці удару по колонії в Оленівці, де загинули понад 50 українських військовополонених, агентство Associated Press провело розслідування, котре опублікували напередодні, 25 липня.

Журналісти відтворили події того дня за допомогою свідчень понад десятьох осіб, зокрема тих, хто вижив під час теракту, українських слідчих і родичів загиблих та зниклих. Крім того, AP отримало внутрішній звіт Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, де експерти дійшли висновку, що атаку спланувала і здійснила Росія.

Деталі

За два дні до теракту, 27 липня, співробітники колонії перевели групу військовополонених з бригади НГУ Азов до окремої будівлі, віддаленої від інших бараків.

У цій будівлі було 100 койок без матраців і вигрібна яма замість туалету. Все було підготовлено дуже швидко.

Того ж дня охоронці викопали собі окопи, що зафіксувала Служба безпеки України.

Наступного дня пост охорони перенесли далі від бараку, а охоронці одягли каски та бронежилети. Відповідні відомості містяться у звіті ООН та звучали у публічних звітах.

Вночі з 28 на 29 липня полонені почули звук ракети системи Град, після чого стався удар.

Ті, хто вижив, вибігли з будівлі та закликали охоронців допомогти пораненим, однак росіяни стріляли в повітря і наказали трималися якомога далі. Один зі свідків повідомив, що охоронці стояли, сміялися і кидали в бік полонених ганчірки та ліхтарики.

Лікарі прийшли на допомогу лише через кілька годин, багатьох важкопоранених перевозили вантажівками, деякі з яких не дісталися лікарні.

Легких поранених ізолювали, щоб вони не могли розповісти іншим про події.

Інших полонених змусили прибирати уламки і тіла, тоді як люди у камуфляжі принесли ящики і почали розкладати на лаву неподалік фрагменти ракети HIMARS.

Після чого на місце прибули російські посадовці і журналісти.

Удар по колонії стався вночі з 28 на 29 липня 2022 року, загинули 53 військових, 75 отримали поранення. Україна звинуватила Росію в навмисному обстрілі колонії, тоді як Росія заявила, що удар завдала Україна з HIMARS.

Місія ООН з розслідування трагедії була розпущена через недопуск до колонії, але існуюча Моніторингова місія ООН з прав людини провела своє розслідування, результати якого отримали журналісти.

Теракт в Оленівці, два роки потому: ще й досі є неідентифіковані тіла

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 + nineteen =

Back to top button