Україна

Росія приховала сотні жертв повені на Херсонщині – ЗМІ


Росія приховала сотні жертв повені на Херсонщині - ЗМІ

Країна-окупант “значно та навмисно” занизила кількість загиблих під час повені, зазначається в розслідуванні Associated Press.

Кількість жертв повені, що сталася внаслідок руйнування Каховської ГЕС росіянами на Херсонщині в червні 2023 року, значно перевищує оцінки не тільки Росії, але й України. Про це повідомляє інформагентство Associated Press у своєму журналістському розслідуванні.

ЗМІ дійшов висновку, що російська окупаційна влада “значно та навмисно” занизила кількість загиблих під час повені, що охопила значні території окупованого лівого берега Дніпра на Херсонщині.

Опитані журналістами свідки розповіли, що окупанти взяли під контроль видачу свідоцтв про смерть, негайно вилучаючи тіла, на які не претендувала родина, і не дозволяли місцевим медичним працівникам і волонтерам мати справу з померлими, погрожуючи їм, коли вони ігнорували накази.

Під час повені 59 людей потонули на території, яку вона контролює. Але журналісти AP дійшли висновку, що тільки в окупованих Олешках, де на момент повені проживало приблизно 16 000 осіб, кількість жертв обчислюється принаймні сотнями.

За словами трьох медпрацівників, які вели облік загиблих в Олешках, і одного волонтера, який ховав тіла, загиблих ховали у групових могилах, а невпізнані тіла кудись вивезли, і їх більше ніхто не бачив. Люди писали про тіла, які лежать на вулицях, потім окупанти їх зібрали і вивезли в невідомому напрямку.

Медсестри, що працювали в той час в лікарні Олешок, розповіли: загарбники дали суворий наказ із забороною видавати свідоцтва про смерть від повені. Однак їм все ще дозволялося видавати довідки про інші причини смерті. 

У перші три дні повені, коли окупаційна влада просто втекла з Олешок, люди самостійно ховали загиблих. Інформацію про них не була облікована.

За оцінками медиків, загалом в Олешках потонули від 200 до 300 людей. Більшість – старшого віку, хто фізично не міг покинути свої домівки або піднятися на дах.

Жителі Олешок в розмові зі ЗМІ після повернення на підконтрольну Україні територію сказали, що більша частина міста вже непридатна для проживання. Нині двох третин Олешків немає, знищено цілі райони.

Як відомо, 6 червня російські війська підірвали дамбу Каховської ГЕС, що викликало масштабне затоплення територій у Херсонській області та завдало значних екологічних, економічних та гуманітарних збитків Україні.

Підрив Каховської ГЕС: збитки сягнули $14 млрд

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button