Україна

Росія проводить антивакцинальну пропаганду в Україні – РНБО

Центр протидії дезінформації проаналізував інформаційне поле Telegram-каналів України, і результати цього аналізу вкотре підтвердили тривалу інформаційну операцію РФ, спрямовану на максимальне зменшення рівня вакцинації

Рада національної безпеки та оборони заявила, що Росія проводить антивакцинальну інформаційну кампанію через українські Telegram-канали.

Про це інформує 1News.

“Центр протидії дезінформації проаналізував інформаційне поле Telegram-каналів України, і результати цього аналізу вкотре підтвердили тривалу інформаційну операцію РФ, спрямовану на максимальне зменшення рівня вакцинації”, — йдеться у звіті відомства.

Серед фейків, які поширюються:

  • що вакцинація не допомагає проти коронавірусу;
  • що вакцинація погіршила пандемію;
  • що вакцинація є примусом та порушенням прав людей;
  • що вакцина є вкрай небезпечною, українська влада намагається скалічити дітей новим етапом вакцинації.

До каналів, які поширюють дезінформацію, згідно зі звітом РНБО, належать “Сплетница”, “Картель”, “Крокодил”, які куруються РФ та “просувають деструктивні наративи за допомогою як публікацій, так і ботів у коментарях до них”.

“Проте, якщо звернутися до Telegram-каналів, які адмініструються РФ та спрямовані на аудиторію ТОТ Донецької і Луганської областей, ТОТ АР Крим та м. Севастополь, і на територію Росії, можна побачити діаметрально протилежні наративи. В їхніх публікаціях вже міститься інша позиція стосовно вакцинації: проводиться робота з інформування та доведення до відома населення інформації про необхідність щеплень, висміюються та демонізуються антивакцинатори, залучаються лідери думок та блогери для поширення пропаганди вакцинації”, — відзначили в РНБО.

Також у відомстві наголосили, що до антивакцинаторської кампанії Росія залучила одну з церков на території України.

Джерело: Суспільне

Back to top button