Україна

Росія продовжує прискореними темпами видавати паспорти жителям ОРДЛО

Масова видача російських паспортів жителям окупованих Росією територій Донецької та Луганської областей, а також АР Криму триває в прискореному порядку, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає 1NEWS.

“Росія продовжує, а останнім часом навіть прискорює, політику масової видачі паспортів у спрощеному порядку українським громадянам на непідконтрольних уряду територіях України”, – написала Денісова на своїй сторінці в Facebook.

За її словами, влада Криму “примушує вчителів, інших працівників шкіл і членів їх сімей до обов’язкової реєстрації на “тренувальне всеросійське онлайн голосування на виборах до Держдуми Росії”. Педагогів зобов’язують підтверджувати факти реєстрації скріншотами. У разі невиконання цієї процедури, окупаційна влада погрожує їм звільненням. Переконана – це здійснюється з метою подальшої реалізації суб’єктності Криму в складі РФ”.

Також омбудсмен зазначила, що аналогічна ситуація з роздачею паспортів спостерігається і на територіях Донецької та Луганської областей, непідконтрольних уряду України.

“Така сама ситуація і на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Зараз паспорти там отримали майже 600 тисяч українських громадян – це чиновники органів місцевої влади, вчителі, лікарі. Діють за принципом – якщо ти не отримуєш паспорт – ти не працюєш”, – наголосила вона.

 

 

 

 

Back to top button