Україна

Росія порушила усі міжнародні конвенції на ЗАЕС – Галущенко


Росія порушила усі міжнародні конвенції на ЗАЕС - Галущенко

Дії країни-агресора повністю підпадають під визначення ядерного тероризму, наголосив голова Міненерго.

 
Російські загарбники порушили усі міжнародні конвенції за час окупації Запорізької АЕС. Україні потрібна максимальна міжнародна підтримка, щоб змусити агресора залишити територію станції. Про це сказав міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі телемарафону, повідомляється на сайті Міненерго у четвер, 11 серпня.
 

 
Він зазначив, що Україна вже має підтримку єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон і глав МЗС країн G7.
 
За словами Галущенка, за час окупації ЗАЕС Росія порушила всі міжнародні конвенції та резолюції щодо дотримання основ ядерної безпеки на ядерних об’єктах, а її дії повністю підпадають під визначення ядерного тероризму. Зокрема, йдеться про обстріли російськими військовими території станції, що створює безпрецедентні ризики для ядерної безпеки України та сусідніх країн.
 
Міністр нагадав, що будь-який збройний напад та загроза ядерним об’єктам, призначеним для мирних цілей, визначається як порушення принципів статуту ООН, міжнародного права та статуту МАГАТЕ. Крім того, резолюціями МАГАТЕ визначається, що збройний напад або загроза збройного нападу на ядерний об’єкт, що експлуатується або будується, створює ситуацію, в якій Рада безпеки ООН має негайно діяти відповідно до положень статуту ООН.
 
Галущенко вважає, що для оцінки ситуації на ЗАЕС, зокрема, з точки зору ядерної безпеки та безпеки поводження з ядерними матеріалами, на станцію має бути відправлена ​​спільна місія ООН та МАГАТЕ.
 
Нагадаємо, російські окупанти регулярно обстрілюють ЗАЕС. Сьогодні на території станції зафіксували 10 “прильотів”.
 
А минулого тижня командувач російським гарнізоном на ЗАЕС заявив про її мінування та готовність підірвати.
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button