Україна

Росія планує вивести зі стану холодного зупину ЗАЕС-3 – Держатомрегулювання


Росія планує вивести зі стану холодного зупину ЗАЕС-3 - Держатомрегулювання

У відомстві пояснюють, що усі без винятку шість енергоблоків АЕС мають перебувати в холодному стані.

Російські окупанти планують вивести зі стану холодного зупину і зупину для ремонту енергоблок №3 Запорізької АЕС всупереч чинній ліцензії Державної інспекції ядерного регулювання України (Держатомрегулювання, ДІЯРУ), що регламентує стан ЗАЕС-3. Про це заявив голова Держатомрегулювання Олег Коріков в ефірі загальнонаціонального телемарафону 28 жовтня 2023 року.

“Окупанти мають намір зібрати реактор енергоблоку №3, який станом на початок березня 2022 року перебував у плановому ремонті”, – зазначив посадовець.

За його словами, закриття та збирання реакторної установки енергоблока №3, яка за умовами ліцензії має перебувати в холодному стані та стані зупину для ремонту, становить підвищений ризик виникнення аварійної ситуації з радіаційними наслідками.

Він наголосив, що на промисловому майданчику ЗАЕС нині нема достатньої кількості кваліфікованого персоналу, який здатен якісно виконувати роботи зі збирання реакторної установки та контролювати якість виконуваних робіт. Тому зміна стану реакторних установок, і енергоблоку №3, і №4-5, є вкрай небезпечною.

“На Запорізькій АЕС, згідно з умовами ліцензій, усі без винятку шість енергоблоків мають перебувати в холодному стані. Порушуючи умови ліцензій Держатомрегулювання, окупанти перевели енергоблоки №4 і №5 у гарячий стан, тобто розігріли до номінальних параметрів”, – зазначив ДІЯРУ.

Як ми вже писали, колишній гендиректор Запорізької АЕС, якого призначили на посаду за тиждень до її окупації російськими військами, а нині головний інженер на ЗАЕС Ігор Мурашов має громадянство РФ з 2014 року. 

Зазначимо, Ігор Мурашов став виконувачем обов’язків гендиректора Запорізької АЕС за тиждень до повномасштабного вторгнення -16 лютого 2022 року. Восени 2022 року росіяни його викрали, а потім відпустили. Після цього він пішов у відставку й зараз у Києві дистанційно працює головним інженером на ЗАЕС.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button