Україна

Росія навмисно застосувала ​​тактику голоду, захоплюючи Маріуполь – ЗМІ


Росія навмисно застосувала ​​тактику голоду, захоплюючи Маріуполь - ЗМІ

Юристи Global Rights Compliance дійшли висновку, що РФ мала намір вбити та завдати шкоди великій кількості жителів міста.

Росіяни під час захоплення Маріуполя у 2022 році застосували навмисну ​​тактику голоду. Юристи вважають стратегію позбавлення жителів міста їжі під час блокади рівнозначною воєнному злочину. Про це повідомляє видання The Guardian.

РФ застосовувала “навмисну ​​схему” тактики голодування під час 85-денної облоги її військами українського міста Маріуполь на початку 2022 року. Відповідний висновок є основою досьє, що тепер передається до МКС у Гаазі юристами Global Rights Compliance, які працюють спільно з урядом України. 

Висновок документа: РФ та її лідери мали намір вбити та завдати шкоди великій кількості мирних жителів міста. Під час оточення та захоплення Маріуполя на початку війни в Україні загинули 22 тисячі осіб. Мирні жителі залишалися без води, газу та електрики протягом кількох днів після облоги, тоді як температура впала нижче за мінус 10°C.

Партнер Global Rights Compliance Катріона Мердок зазначила, що російський напад складався з чотирьох етапів: починаючи з атак на цивільну інфраструктуру та закінчуючи відключенням електроенергії, опалення та води. Крім того, людям було відмовлено в гуманітарній евакуації, а допомога не була доставлена.

На третьому етапі, за її словами, об’єктом нападу була критично важлива інфраструктура, цивільне населення тероризувалося відсутністю допомоги, а пункти з питною водою зазнавали бомбардувань.

На четвертому етапі РФ зробила стратегічні атаки з метою знищити або захопити об’єкти інфраструктури, що залишилися.

Поетапний напад на Маріуполь продемонстрував, що РФ планувала захопити прифронтове місто без пощади до його цивільного населення, чисельність якого оцінювалася в 450 тисяч осіб до початку повномасштабного вторгнення. Вина за загибель тисяч мирних людей покладена на вище керівництво, йдеться у доповіді.

Як ми вже писали, загарбники активно використовують руїни Азовсталі в окупованому Маріуполі для дислокації своєї бойової авіації.

РФ перекидає через Маріуполь війська в напрямку Бердянська – Андрющенко

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button