Україна

Російському “перевізнику” шахедів з Ірану повідомлено про підозру – СБУ


Російському перевізнику шахедів з Ірану повідомлено про підозру - СБУ

Фігурант перебуває на території РФ, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти України.

Служба безпеки зібрала доказову базу на підсанкційного гендиректора російської авіакомпанії 223 льотний загін міноборони РФ – Юрія Великоклада, який надавав літаки для перекидання російських бойовиків та озброєння з Близького Сходу та Африки на війну в Україну. Про це повідомляє СБУ.

Зазначається, що саме він організував переправлення дронів-камікадзе типу шахед з Ірану до українського кордону, якими 3 липня цього року росіяни атакували Суми, де були жертви серед цивільного населення.

Як встановлено, перевезення іранських дронів на територію РФздійснювали на борту військово-транспортного літака Іл-76 з льотного парку авіакомпанії Великоклада.

Крім того, наприкінці 2022 і на початку 2023 років посадовець надав літаки для перекидання з Африки на війну в Україну підрозділів російської приватної військової компанії Вагнер.Надалі бойовиків переправляли в район Бахмута для штурму українського міста.

Зазначається, що для здійснення перельотів керівництво бойовиків укладало угоди з авіакомпанією Великоклада та переводило на її рахунки гроші за використання повітряних суден.Задокументовано, що за вісім міжнародних авіарейсів “вагнерівці” витратили 56 млн російських рублів.

Для маскування контактів з льотним загоном фігуранта представники російської ПВК використовували підконтрольні комерційні структури за межами РФ.

Великокладу повідомлено про підозру у плануванні, підготовці, розв’язуванні та веденні агресивної війни.

Оскільки фігурант перебуває на території РФ, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти України.

Нагадаємо, США вимагають від Ірану припинити постачання Росії дронів.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button