Україна

Російські паспорти стали таємною зброєю Путіна на війні з Україною

Загроза російського паспортного імперіалізму буде нависати нескінченно і якщо не вирішити цю проблему, то вона стане інструментом залякування України та дестабілізації пострадянського регіону загалом

В останні тижні міжнародне співтовариство висловлює величезне занепокоєння з приводу концентрації російських військ уздовж українського кордону. Побоювання щодо неминучої ескалації семирічної війни між Росією і Україною ще більше підігріваються загрозливою риторикою Кремля, коли офіційні особи Москви звинувачують Київ у начебто підготовці наступу і пророкують серйозні наслідки для української державності. Проте, загострення цього пострадянського конфлікту могло відбутися уже давно, далеко від лінії фронту і без особливої ​​помпи.

Про це йдеться в авторській колонці Пітера Дікінсона, редактора Атлантичної ради в Україні, повідомляє 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

Протягом останніх двох років Москва повільно, але наполегливо роздавала російські паспорти українцям, які проживають в окупованому Донбасі. За неофіційною інформацією, було видано понад 650 000 російських паспортів. Ця спроба перетворити окуповану східну Україну в «паспортний протекторат» надає чітке уявлення про довгострокові цілі Росії у війні з Україною. Це також дозволяє зрозуміти, чого можна очікувати від нинішнього брязкання зброєю зі сторони Кремля. В останні кілька днів в заявах низки кремлівських високопосадовців підкреслюється стратегічна важливість політики Росії щодо видачі паспортів на сході України. Виступаючи 8 квітня 2021 року в Москві, заступник голови адміністрації президента Путіна Дмитро Козак попередив, що Росія «буде змушена стати на захист» російських громадян на сході України в разі ескалації бойових дій. Козак, який також є представником Росії на мирних переговорах з Україною, додав, що відновлення великомасштабних військових операцій буде «початком кінця України». Наступного дня прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков підтвердив обіцянку Козака захищати російських громадян на сході України в разі ескалації конфлікту. Жоден з офіційних осіб не уточнив, що це населення Росії є наслідком свідомої паспортної політики, що проводиться Кремлем з 2019 року.

Коментарі Козака і Пєскова, схоже, підтверджують поширені побоювання, що Росія має намір використовувати своїх новоспечених громадян на сході України для виправдання відкритого військового втручання в регіони, які вона неофіційно окупувала сім років тому. Навесні 2014 року російські бойовики і місцеві колаборанти створили так звані «Донецьку та Луганську народні республіки» на сході України, які залишаються під жорстким контролем Росії. Досі Росія відчувала себе зобов’язаною підтримувати фіктивний статус стороннього спостерігача у цьому конфлікті. Однак, коли Україна не погоджується з несприятливими умовами миру з Росією, а міжнародне співтовариство непридатне стримати агресію Кремля, Москва може під приводом паспортів, підвищити ставки і офіційно заявити про свою участь. У гіршому випадку нещодавні заяви Москви про необхідність захищати російських громадян на сході України можуть свідчити про плани щодо анексії Донбасу, як це було в Криму у 2014 році. Проте, це принесе великі втрати для Кремля і обмаль здобутків. Зрештою, зазначені регіони вже знаходяться під контролем Москви, а східна Україна не так хвилює російську громадську думку, як Крим. Набагато реалістичніший сценарій передбачає, що російські військові увійдуть до окупованого Донбасу під виглядом миротворців, щоб захистити місцеве російськомовне населення.

У видачі російських паспортів немає нічого нового. Навпаки, стратегічне надання російського громадянства було інструментом російської зовнішньої політики з кінця 1990-х років. Понад два десятиліття російські паспорти використовувалися для зміцнення позицій Москви в усьому пострадянському світі та грали особливо помітну роль у підтримці прокремлівських сепаратистських рухів в колишніх радянських республіках. В Україні роздача паспортів допомогла Росії захопити Крим у 2014 році. За наступні сім років паспортна політика була значно розширена в рамках посилення контролю Москви на українському півострові. Росія вперше продемонструвала свою паспортну ініціативу для окупованого Донбасу в квітні 2019 року, лише через кілька днів після обрання Володимира Зеленського президентом України. Цей крок був сприйнятий як відверте нехтування нового лідера України та сигнал про те, що Росія не розцінила переконливу перемогу Зеленського як можливість досягти компромісного миру. Навпаки, цей крок здавався навмисним, щоб підкреслити наміри Москви зберегти контроль над східною Україною в найближчому майбутньому.

Коли вперше було оголошено про роздачу російських паспортів на сході України, багато експертів попереджали про негативні наслідки потенційного втручання Кремля. Ці прогнози тепер починають виглядати небезпечно близькими до істини. З початку 2021 року не менше 25 українських військовослужбовців загинули на Донбасі, оскільки Росія посилила насильство на лінії фронту після періоду відносного спокою. При посиленні напруженості і потуги російських збройних сил, які знаходяться біля кордону України, Кремлю вистачає спровокувати який-небудь інцидент на окупованому Донбасі, щоб мати офіційний привід для наступу на материкову частину України. Це означало б різку ескалацію семирічного конфлікту між двома країнами з потенційно жахливими наслідками для безпеки Чорноморського регіону і всієї Європи. Звичайно, немає жодних гарантій, що Кремль планує наступ навесні 2021 року. Справді, багато експертів, включно з президентом України, стверджують, що найближча мета Росії – створити загрозу Україні і перевірити реакцію нової адміністрації Байдена. Проте, нещодавні заяви високопосадовців путінського режиму чітко свідчать, що Москва інтерпретує свою паспортну політику як безстрокове запрошення увійти на окупований Донбас.

Міжнародне співтовариство не може просто спокійно за цим спостерігати, а повинне терміново поінформувати Москву про те, що вони не вважають роздачу паспортів вагомим приводом для актів міжнародної агресії. Лідери США, Великобританії і ЄС повинні узгодити вичерпний і послідовний список додаткових санкцій, які будуть накладені в разі наступу Росії. ЗМІ також повинні зіграти вирішальну роль у викритті цинічної паспортної політики Путіна. З 2014 року занадто часто міжнародні репортажі про російсько-українську війну посилювали кремлівську дезінформацію і не закликали Москву до відповідальності. Ці недоліки знову проявилися минулого тижня, коли BBC і Reuters серед багатьох ЗМІ цитували кремлівських чиновників у питаннях захисту російських громадян, не намагаючись при цьому ідентифікувати цих «російських громадян» як пішаків, створених спеціально для просування інтересів Кремля в Україні та легалізації російської агресії. Поточна міжнародна увага до України не буде тривати вічно. Якщо в найближчі кілька тижнів наступ Росії не відбудеться, увага перемкнеться на інші проблеми і єдиний активний конфлікт у Європі знову зникне із заголовків новин. Загроза російського паспортного імперіалізму буде нависати нескінченно і якщо не вирішити цю проблему, то вона стане інструментом залякування України та дестабілізації пострадянського регіону загалом.

Back to top button