Україна

РНБО погрожує запровадити тимчасові адміністрації на підприємствах українських олігархів

РНБО спостерігає небезпечні тенденції у галузі енергетики, а також бачить ознаки монополізації на ринку електроенергії

РНБО розглядає можливість запровадження тимчасових адміністрацій на підприємствах енергетики.

Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов, – інформує 1NEWS.

За його словами, РНБО спостерігає небезпечні тенденції у галузі енергетики, а також бачить ознаки монополізації на ринку електроенергії.

Пан Данілов перелічив прізвища бізнесменів, яких може стосуватися таке рішення РНБО.

“Існує вісім прізвищ, вони не є секретом: це пан Ахметов, Новинський, брати Суркіси, Григоришин, Боголюбов, Коломойський, Льовочкін, Бойко, і громадянин Російської Федерації Воєводін. Вони володіють розподільчою мережею, яка є безпосередньо в їхній власності. Ми не будемо говорити, в який спосіб вони цю власність отримали. Ми кажемо про те, що є загроза національній безпеці. Ми розглядаємо можливість запровадження тимчасових адміністрацій – у разі необхідності, у разі загрози”, – заявив секретар РНБО.

Пан Данілов наголосив, що влада не дозволить маніпулювати тарифами, і повідомив що для вразливих верств населення вартість електричної енергії не підвищиться.

До кінця літа уряд обіцяв визначитися, що буде із тарифами на електроенергію для населення в умовах, коли дія PSO, тобто державного регулювання тарифів, буде скасована.

Раніше у міністерстві енергетики припускали, що це може призвести до того, що цифри у платіжках зростуть удвічі.

Ситуація ускладнюється і мільярдними боргами між учасниками ринку електроенергії, які почали накопичуватися як через запровадження реформи ринку електроенергії, так і через проблеми із боргами за “зеленим тарифом” для виробників електрики з відновлювальних джерел.

Рішення, які уряд ухвалив для розв’язання проблем рік тому, так і не спрацювали.

Крім ситуації на ринку електроенергії, на засіданні РНБО також звернули увагу і на розподіл газу.

“На сьогодні там є тотальна монополія. Одна з компаній володіє 70% облгазів, – повідомив секретар РНБО. – Це безпосередньо має відношення до пана Фірташа”.

Майже ті самі прізвища називав і президент Зеленський, коли навесні цього року повідомив про плани “будувати країну без олігархів”.

Відповідні законопроєкти, подані з ініціативи президента, вже пройшли перше читання у Верховній Раді. Передбачається, що друге читання має відбутися восени.

До одного із проєктів вже внесено понад 10 тисяч правок, до іншого – понад 4 тисячі.

Джерело: ВВС Україна

Back to top button