Україна

РНБО не може запроваджувати санкції та позбавляти ліцензій українські компанії в обхід рішень суду, – Ляшко

Рада національної безпеки та оборони України не може запроваджувати санкції та позбавляти ліцензій українські компанії в обхід рішень суду, підміняючи таким чином судову систему. Про це заявив лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко, коментуючи нові санкції проти низки компаній в ефірі каналу «Україна 24».

Фото 1News

«Є закон про санкції, за який команда «Радикальної партії» голосувала в парламенті. Ці санкції виключно проти тих, хто фінансує тероризм, російську агресію на Донбасі. Інших причин немає. Ви кажете, на 17 компаній наклали санкції, забрали ліцензії. Сьогодні – ліцензії, завтра – ще щось. З такою історією будь-хто може потрапити під санкції, а потім, коли у тебе запитують: «За що ввели санкції – на підставі подання СБУ або Генпрокуратури, а в чому ти винен» – не знаєш, тому що це таємні документи», – сказав він.

За словами Ляшка, вирішувати питання про позбавлення ліцензій має суд.

«Якщо вони (компанії, проти яких РНБО запровадила санкції, – ред.) отримали ліцензію незаконно, то за рішенням суду їх мають позбавити ліцензії. Іншого інструменту немає», – підкреслив він.

За словами політика, кожен має право знати, в чому його звинувачують, і кожен має право на захист.

«У нашій країні ще ніхто не скасував конституційне право на захист. А якщо тебе на підставі таємних документів блокують, позбавляють можливості розпоряджатися своїм майном, ще якихось конституційних прав, можливостей… На якій підставі?” – задається питанням Ляшко.

Нагадаємо, 19 березня РНБО ввела санкції проти 19 компаній, які використовують українські надра.

Санкції в сфері надрокористування введені щодо компаній “Геоконект”, “Глобал Геоінвест”, “Транссетгео”, “Геопост”, “Геовертикаль”, “Геотаргет”, “Надрапрайд”, “Геофорс”, “Геостенс”, “Надравестгруп”, “Бест ойл компанії”, “Надрапростір”, “Інфогеотренд”, “Ейджін марка”, “Екогазальянс”, “Епівал енерджі”, “Юнол Ойл”, “Профіннафт”, “Бестгеотек”.

“Проти цих 19 компаній застосований максимальний вид санкцій, які може застосувати наша країна”, – зазначив Данілов.

Компанії мають дозволи на геологічне вивчення нафтогазоносних площ на Полтавщині, що раніше належали компанії “Голден Дерік”.

На попередніх засіданнях РНБО ввело санкції по відношенню до народного депутата, голови політради партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко. Медведчук вже оскаржив це рішення у Верховному суді.

Раніше рішенням РНБО також були заблоковані телеканали «112 Україна», NewsOne та ZIK. Також були накладені санкції на їх власника, нардепа Тараса Козака.

Back to top button