Україна

Рівень тіньової економіки в Україні один із найвищих у Європі

За оцінками компанії Ernst & Young в 2020 році частка тіньової економіки в Україні становила майже 30% від ВВП, інформує 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

З початку пандемії роботодавці почали масово йти “в тінь”. Такий тренд призведе до критичного падіння доходів в бюджет, тому Кабмін превентивно 8 лютого прийняв законопроект “Про внесення змін до Кодексу законів про працю України про позначення поняття трудових відносин і ознак їх наявності”, повідомила прес-служба Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства .

Закон має сприяти зменшенню незадекларованої праці в Україні, стати основою для легалізації заробітної плати та посилити захист трудових прав працівників.

“Збільшення кількості офіційно оформлених працівників шляхом легалізації трудових відносин сприятиме забезпеченню їх соціальних потреб і економічного зростання”, – відзначає міністр Ігор Петрашко.

Документом передбачаються визначення на законодавчому рівні поняття трудових відносин і введення принципу презумпції наявності трудових відносин. Проектом закону позначаються сім ознак наявності трудових відносин:

  1. Виконання особою роботи за конкретною кваліфікацією, професією, посадою, за дорученням і під контролем особи, в інтересах якої виконуються роботи;
  2. Здійснення регулювання процесу праці, який носить постійний характер і не передбачає встановлення особі конкретно визначеного результату на певний період;
  3. Виконання роботи на конкретному або затвердженому з особою, в інтересах якої виконуються роботи, робочому місці з дотриманням встановлених ним правил внутрішнього трудового розпорядку;
  4. Організація умов праці, зокрема, надання обладнання, інструментів, матеріалів, робочого місця, особою, в інтересах якої виконуються роботи.
  5. Систематична виплата особі, яка виконує роботу, винагороди;
  6. Встановлення особою, в інтересах якої виконуються роботи, тривалості робочого часу і часу відпочинку;
  7. Відшкодування поїздок та інших фінансових витрат, пов’язаних з виконанням роботи, особою, в інтересах якої виконуються роботи.

При цьому робота може бути визнана такою, що виконується в рамках трудових відносин, якщо присутні хоча б три з перерахованих вище ознак.

В такому випадку сторони зобов’язані укласти трудовий договір, а працівник повинен бути забезпечений необхідним соціальним пакетом, зокрема відпустками, лікарняними, наявністю гарантій і компенсацій щодо збереження місця роботи.

Також документ регулює питання правонаступництва в трудових відносинах і процедуру попередження працівників про відповідні зміни.

Як відзначають в Мінекономіки, це робить процес передачі бізнесу або організації нового власника більш прозорим і зрозумілим для колективу і посилить правовий захист працівників від незаконного звільнення.

 

 

 

 

Back to top button