Україна

Рівень домашнього насильства в Україні зріс – Reuters


Рівень домашнього насильства в Україні зріс - Reuters

За останній рік українки почали частіше повертатися до рідних осель, після чого і почав збільшуватися рівень злочинів вчинених проти них.

Рівень домашнього насильства в Україні у 2023 році зріс удвічі в порівнянні з минулим роком. Про це у п’ятницю, 4 серпня, пише Reuters з посиланням на Національну поліцію України.

Як відзначили правоохоронці, з середини 2022 року в Україні різко виріс рівень домашнього насильства.

“Після початку війни Росії проти України рівень домашнього насильства зменшився через те, що багато жінок виїхало закордон. Проте українки почали повертатися до рідних осель, після чого і почав збільшуватися рівень злочинів”, – розповіли правоохоронці. 

Правоохоронці уточнили, що за перші п’ять місяців 2023 року (з січня по травень), кількість зареєстрованих випадків домашнього насильства зросла на 51% у порівнянні з минулим роком – 349 355 проти 231 244. У той час, як у 2021 році подібних випадків було зареєстровано 190 277.

“У більшості випадків жертвами ставали жінки”, – вказують правоохоронці. 

Як зазначають журналісти з посиланням на експертів, це наслідок стресу, економічних труднощів, безробіття та травм, пов’язаних із повномасштабним вторгненням Росії в Україну. 

Спеціалісти припускають, що рівень домашнього насильства і далі буде збільшуватися, особливо після повернення з фронту травмованих українських військових, яким буде необхідне психологічне лікування та підтримка.

Зазначимо, що українським законодавством у вигляді покарання за домашнє насильство передбачено позбавлення волі на термін до двох років. Проте далеко не завжди кривдників саджають за ґрати. У більшості випадків злочинці сплачували штраф на суму 170-340 гривень або отримували покарання у вигляді громадських робіт.

Нагадаємо, майже рік тому Україна завершила ратифікацію Стамбульської конвенції.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button