Україна

РФ заробляє мільярди на краденому зерні


РФ заробляє мільярди на краденому зерні

Росія швидко налагодила грабіжницький “бізнес” на окупованих територіях – перші партії відібраного в українських фермерів урожаю було відправлено на зовнішній ринок уже влітку 2022 року.

Під російським контролем зараз є деякі з найродючіших сільськогосподарських земель Європи. Окупанти або захоплюють урожай, або купують його дешево, часто насильно. Про це пише The Wall Street Journal за результатами проведеного розслідування.

До бізнесу залучено державні компанії РФ, включаючи Об’єднану суднобудівну корпорацію (ОСК); компанія, пов’язана з іранським Корпусом вартових Ісламської революції; фірма кримського бізнесмена Михайла Ганаги Агро-фрегат, який торгує із Сирією та Ізраїлем.

Росія швидко налагодила грабіжницький бізнес на окупованих територіях – перші партії відібраного в українських фермерів урожаю було відправлено на зовнішній ринок уже влітку 2022 року. Згодом було налагоджено масове вивезення зерна, яке обчислюється вже мільярдами доларів. Цим зерном Росія, зокрема, “годує” дружні режими, а з Іраном розплатилася за постачання ракет.

Оцінити масштаби цієї торгівлі, яка ведеться на чорному ринку, складно. Безпосередньо на міжнародні ринки з окупованих територій було відправлено морським шляхом не менше 4 млн. тонн зерна та іншої продукції, що принесло $800 млн. доходу, каже заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич. Головним портом експорту такої продукції став Севастополь у анексованому Криму, також збіжжя вивозиться із окупованих Бердянська та Маріуполя.

За оцінкою українського видання Тексти, сукупна вартість зерна, вивезеного Росією з окупованих територій, може сягати $6,4 млрд.

За словами іранських політиків, нещодавні постачання балістичних ракет Росії було здійснено в обмін на зерно. Тегеран купує в Криму ячмінь по $140 за тонну зі знижкою в 34% до ринкових цін, сказала газеті аналітикиня київського некомерційного проекту SeaKrime Катерина Яресько.

Нагадаємо, ворог вивозить з тимчасово окупованих територій українське зерно до Ірану.

З початку 2024 року російські загарбники вивезли з тимчасово окупованих територій Запорізької області близько 500 тис. тонн, планують вкрасти іще щонайменше 200 тис. тонн.

Раніше повідомллося, що на тимчасово окупованій росіянами частині Луганської області представники угруповання “ЛНР” збираються “узаконити” передачу житлових приміщень з ознаками “безхазяйного майна” російським силовикам, службовцям країни-агресора, та мігрантам з Центральної Азії. 

Стало відомо, скільки українців залишаються на ТОТ

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

nine + 3 =

Back to top button