Україна

РФ використовує озброєння із західними компонентами – ЗМІ


РФ використовує озброєння із західними компонентами - ЗМІ

Близько двох третин компонентів було вироблено американськими компаніями Analog Devices та Texas Instruments.

 
У зброї РФ, знайденій в Україні, виявлено понад 450 компонентів іноземного виробництва. Про це повідомляє Reuters.
 
Зазначається, що з початку військового вторгнення Росії українські військові захопили або повернули з поля бою непошкоджену або частково пошкоджену російську зброю. Під час розбирання 27 одиниць цієї зброї та військових систем, від крилатих ракет до систем протиповітряної оборони, було виявлено, що вони складаються, переважно, із західних компонентів.
 
Так, близько двох третин компонентів було вироблено американськими компаніями Analog Devices та Texas Instruments. Інші компоненти були вироблені компаніями з Японії, Південної Кореї, Великої Британії, Німеччини, Швейцарії та Нідерландів.
 
Повідомляється, що хоча багато іноземних компонентів перебувають у повсякденних побутових товарах, таких як мікрохвильові печі, які не підлягають експортному контролю, проте посилення експортних обмежень і контролю за їх дотриманням може ускладнити для РФ поповнення арсеналу зброї, такого як крилаті ракети.
 
Наприклад, російська крилата ракета 9М727 містила 31 іноземний компонент. Ці компоненти були виготовлені такими компаніями, як американські Texas Instruments Inc та Advanced Micro Devices Inc, а також Cypress Semiconductor, яка зараз належить німецькій компанії Infineon AG.
 
А російська крилата ракета Х-101, що використовувалася для завдання ударів по українських містах, включаючи Київ, також мала 31 іноземний компонент з деталями, виробленими компаніями, включаючи американську корпорацію Intel і компанію Xilinx, що належить AMD.
 
У компаніях заявили, що вони дотримуються торгових санкцій і припинили продаж компонентів до Росії.
 
Як пише видання, багато іноземних компонентів коштують лише кілька доларів, і російські компанії могли б придбати їх до початку вторгнення в Україну через інтернет через вітчизняних або міжнародних дистриб’юторів, оскільки вони можуть бути використані з невійськовою метою.
 
Разом з тим, понад 80 мікросхем західного виробництва перебували під експортним контролем США принаймні з 2014 року, що означає, що для їхнього постачання в Росію знадобилася б ліцензія.
 
За результатами розслідування, російські військові, як і раніше, залежать від іноземних мікросхем для всього – від тактичних радіостанцій до безпілотників та високоточних боєприпасів дальньої дії.
 
Західні уряди не поспішали обмежувати доступ РФ до цих технологій, особливо після вторгнення Росії в Крим у 2014 році.
 
Нагадаємо, в ГУР заявили, що в озброєнні та військовій техніці Росії використовується мікроелектроніка, яка виробляється в США. Мікросхеми іноземного виробництва розвідники знайшли у російських комплексах ППО Панцир, в ударних вертольотах Ка-52 Алігатор та крилатих ракетах Х-101.
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button