Україна

РФ почала використовувати раритетні гармати Д-74 – ЗМІ


РФ почала використовувати раритетні гармати Д-74 - ЗМІ

Москва роздарувала ці гармати дружнім країнам багато десятиліть тому. Їх поява на полі бою може свідчити про можливий імпорт цих систем із Північної Кореї.

Російська армія ймовірно обстрілює українські позиції на Донеччині зі 122-мм гармати Д-74, розробленої в Радянському Союзі наприкінці 1940-х років. Однак, несподіваним є навіть не вік зброї, а те, що Д-74 не повинні були перебувати на озброєнні Росії, адже Москва віддала їх В’єтнаму і Китаю ще всередині минулого століття. Про це у понеділок, 14 жовтня, повідомляє Business Insider.

“Найдивовижніше те, що Д-74 не повинні були перебувати на озброєнні Росії. Радянський Союз розпочав їхнє виробництво 1955 року, але їх швидко витіснила інша гармата, М-46, яка стріляла 130-мм снарядами на більшу дальність. Коли Д-74 вийшли з моди, Москва почала експортувати гармати в дружні до Радянського Союзу країни, такі як В’єтнам і Китай, і, як вважається, роздарувала весь свій арсенал”, – зазначає видання.

Таким чином, поява Д-74 у росіян у Донецьку може свідчити про можливий імпорт цих систем або принаймні боєприпасів до них із Північної Кореї, яка також зберігає запаси Д-74, заявив Business Insider підполковник морської піхоти США у відставці Майкл Перселл.

Дженніфер Кавана, старший науковий співробітник і директор з військового аналізу вашингтонського аналітичного центру Defense Priorities, сказала виданню, що Росія може таким чином демонструвати, що вона може зібрати величезні ресурси в умовах західних санкцій:

“З огляду на увагу до російських втрат за останні шість тижнів, оприлюднення використання Д-74 може бути способом Росії продемонструвати свою витримку і здатність продовжувати боротьбу ще певний час”.

При цьому Кавана зазначає, що, можливо, у Росії ще залишилося кілька D-74, однак це показує, наскільки напружена ситуація у РФ із запасами зброї.

Нагадаємо, сьогодні президент Володимир Зеленський заявив, що українська розвідка має дані, які свідчать про участь Північної Кореї у війні проти України на боці Росії. 

Раніше The Washington Post повідомило, що тисячі військових із КНДР тренуються у Росії. Йдеться про “кілька тисяч” північнокорейських піхотинців, які вже до кінця цього року можуть опинитися на передовій.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

one × 4 =

Back to top button