Україна

РФ не готує операцію з оточення Харкова – ISW


РФ не готує операцію з оточення Харкова - ISW

Західні аналітики пояснили, чому інформація окремих російських видань про нібито “оточення міста” є сумнівною.

Імовірна наступальна операція російських військ для захоплення Харкова, матиме серйозні проблеми як для російських сил, відповідальних за її проведення, так і для загальної російської кампанії в Україні. Утім, нині ознаки підготовки такої операції військами РФ відсутні. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Окремі російські офіційні особи висловили надію, що збільшення чисельності військ дозволить російським військам провести майбутню наступальну операцію для оточення Харкова. Зокрема, джерела російського видання Верстка повідомили, що мобілізовані під час весняного призовного циклу новобранці, та “некомпетентні” резервісти нібито “будуть відправлені на південний кордон Росії для виконання допоміжних функцій або в якості прикордонних військ в рамках зусиль, спрямованих на вивільнення більш досвідчених військовослужбовців для наступу на Харків”.

Джерело в адміністрації президента РФ повідомило виданню, що російські військові потребують 300 тисяч додаткових військовослужбовців для початку операції з оточення Харкова. Джерело також додало, що російські військові надіються захопити місто, не перетворивши його на “другий Маріуполь”.

Аналітики ISW зазначають, що російська наступальна операція з оточення Харкова була б надзвичайно амбітним проектом. Зокрема, росіяни потребують тривалих пересувань відкритою місцевістю, яких вони не проводили з початку повномасштабного вторгнення.

Нині російські війська проводять наступальну операцію подовж лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна, метою якої є вихід до річки Оскіл у Харківській області. Однак навіть якщо ці зусилля досягнуть поставленої мети, перспективи просування російських військ у Харківську область зі східного берега річки Оскіл є такими ж складними, як і перспективи просування вздовж міжнародного кордону з Бєлгородською областю, якщо не більш складними. Російські війська виділили відносно мінімальні сили для захисту міжнародних кордонів Росії, і цих сил буде недостатньо для операції з оточення Харкова. 

ISW поки що не виявив жодних ознак того, що російські війська нині готуються до наступальної операції з метою оточення Харкова.

Раніше вже повідомлялося з посиланням на ЗМІ, що керівництво країни-агрессора Росії нібито “планує масовий набір до армії та готується до прихованої мобілізації”, ймовірно, для оточення міста Харкова. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button