Україна

РФ може влаштувати теракт? Київ посилює безпекуСюжет


РФ може влаштувати теракт? Київ посилює безпеку

Столична влада закликає киян “зберігати спокій” та “не панікувати” через запровадження “превентивних заходів”.

Влада Києва посилює заходи безпеки. Таке рішення було ухвалено сьогодні Радою оборони столиці. Як пояснили в КМВА, причина цьому – збільшення кількості ракетних атак, зокрема, балістикою, спрямованих на цивільні об’єкти. Окрім того, не виключають загрози проникнення до Києва російських диверсійно-розвідувальних груп (ДРГ) і залучення агентів спецслужб РФ для дестабілізації ситуації в столиці.

Які заходи чекають киян

28 березня Рада оборони Києва вирішила:

  • якнайшвидше визначитись щодо проведення в подальшому заходів, які передбачають залучення чисельної кількості людей;
  • переглянути нормативно-розпорядчі документи щодо життєдіяльності громадян столиці з питань роботи громадського транспорту, проведення спортивних, культурних, освітніх, медичних, розважальних заходів, а також в місцях скупчення людей для забезпечення безпеки громадян;
  • доручити всім силовим і військовим структурам столиці посилити увагу до місць скупчення людей;
  • доручити відповідальним структурам і балансоутримувачам забезпечити постійний доступ населення до укриттів та перевірити готовність пунктів незламності до використання.

“Окремо буде здійснюватися моніторинг соціальних мереж щодо поширення дезінформації, провокацій та іншої інформації, спрямованої на дестабілізацію ситуації в столиці”, – повідомив начальник Київської міської військової адміністрації (КМВА) Сергій Попко.

Загалом, столична влада закликає киян “зберігати спокій” та “не панікувати” через запровадження “превентивних заходів”. Окрім цього мешканців столиці просять не ігнорувати сигнали повітряних тривог.

РФ може влаштувати теракт?

Для цивільного населення столиці дійсно існує терористична загроза з боку Росії, вважає ексспівробітник Служби безпеки України Іван Ступак. Потенційною цілю, за його словами, можуть стати концерти або ярмарки в Києві.

“Росіяни можуть спробувати по них поцілити суто з терористичною метою. Взагалі, без жодних військових цілей просто знищити, умовно, більше киян”, – сказав він в ефірі КИЇВ24.

Ступак також роз’яснив попередження від столичної влади щодо ДРГ.  Ці люди, за його словами, можуть просто наводити удари росіян.

“ДРГ ніхто не відміняв. Ми не кажемо, що вони зразу зайдуть з кулеметами, з автоматами, будуть ходити в напрямку Оболоні наприклад, але можуть бути групи людей, які закинуті через інші спроможності, через інші кордони, які пробують жити в Києві і наводити російські удари по певних об’єктах, певних цілях”, – розповів колишній працівник СБУ.

“Назвуть акцією відплати”

Військовий експерт, офіцер резерву ЗСУ Андрій Крамаров також не виключає терористичного акту з боку росіян в Києві.

“Враховуючи ті процеси, які пов’язані з ситуацією в Російській Федерації з останніми терактами, які в них пройшли; і те, що їхній голова Радбезу Патрушев називає насамперед Україну винуватою у тих подіях, які у них відбуваються; знаючи Росію, загалом очікувано від них буде проведення якоїсь, як вони назвуть, “акції відплати”. Але насправді це просто буде нічим не зумовлений терористичний акт”, – сказав експерт в ефірі Radio NV.

Він також звернув увагу на заяви російських пропагандистів про те, що Київ і Харків “мають бути повністю знищені”. І це все, за його словами, відбувається на тлі тимчасового зниження інтенсивності бойових дій на лінії фронту. А тому, на думку Крамарова, сукупність факторів свідчить про зростання загрози.

“Не виключений захід диверсійно-розвідувальною групою. Також зараз у них ДРГ може заходити з прямим завданням – влаштування навіть не диверсії, а просто теракту”, – пояснив екперт.

Київ – пріоритет для ворога

В свою чергу голова Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан вважає, що Рада оборони столиці відпрацьовує різноманітні варіанти, бо загроза диверсій та ракетних ударів нікуди не зникала.

“Ворог не зменшує інтенсивність своєї діяльності, продовжує активно вербувати та підкуповувати людей через анонімні засоби комунікації. Росіяни не шкодують грошей на проведення підривної діяльності”, – сказав Кузан в коментарі 24 Каналу.

За його словами, органи державної влади та місцевого самоврядування зараз докладають можливих зусиль, щоби цьому протидіяти.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button