Україна

Резніков роз’яснив ситуацію із зарплатами військовим


Виплати залежать від кількох факторів і можуть сягати 100 тисяч гривень на місяць для бійців на передовій.

Міністр оборони Олексій Резніков роз’яснив, як нараховується зарплата військовим під час війни з Росією, повідомляє прес-служба Кабміну у середу, 25 травня.

“Грошові виплати, які зараз отримують наші військові, складаються з двох частин. Перша частина – це щомісячне грошове забезпечення, яке військові отримують відповідно до своєї посади, звання, вислуги тощо. Друга частина – це додаткова грошова винагорода, встановлена ​​за ініціативи президента на період воєнного стану”, – повідомив він.

Додаткова винагорода нараховується, виходячи з певних факторів.

“Для тих військовослужбовців, які безпосередньо не залучені до ведення бойових дій, додаткова винагорода у розрахунку на місяць становить 30 тис. грн, або приблизно 1 тис. грн на день. Для тих воїнів, що беруть участь у боях, додаткова винагорода визначається з розрахунку 100 тис. грн на місяць або приблизно 3 тис. грн на день”, – пояснює Резніков.

Він навів приклад таких виплат. Якщо рядовий стрілок півмісяця обороняв кордон з Угорщиною, а решту півмісяця брав безпосередню участь у боях у Харківській області чи на Донбасі, сумарно через місяць йому буде нараховано:

  •     щомісячне грошове забезпечення у розмірі близько 13-14 тис. грн відповідно до посади та звання,
  •     близько 15 тис. грн додаткової винагороди за несення служби під час воєнного стану,
  •     близько 50 тис. грн за безпосередню участь у бойових діях.

Загальна сума у ​​такому разі для рядового стрілка становитиме 78-79 тис. грн мінус відрахування.

Уточнюється, що кількість днів, які військовослужбовець безпосередньо перебував у бою, виконував бойові завдання, визначається з бойових наказів та розпоряджень, що видаються військовим командуванням різних структур сил оборони.

“Якщо йдеться про ЗСУ, військова частина подає до Міністерства оборони заявку на виплату грошового забезпечення. Міністерство оборони на підставі цієї заявки перераховує військовій частині гроші. Після чого військова частина відносить кошти безпосередньо військовослужбовцю”, – пояснює Резніков.

Глава Міноборони також пояснив важливі моменти, пов’язані саме із виплатою зарплати:

  •     для отримання грошових виплат військовослужбовець повинен мати рахунок у будь-якому українському банку;
  •     виплата грошей військовослужбовцям проводиться у поточному місяці за попередній;
  •     виплата ділиться на дві частини: у першій декаді місяця військовослужбовці отримують щомісячне грошове забезпечення відповідно до посади, звання та інших параметрів. У другій декаді відбувається нарахування додаткової винагороди за воєнний стан та бойові дії.

“Платежі розведені на дві частини, тому що розмір щомісячного грошового забезпечення відомий. Він майже однаковий щомісяця. А розмір додаткової винагороди за підсумками місяця фінансові служби частин повинні підрахувати на підставі бойових наказів. Чим більше днів військовослужбовець провів у бою, тим більшу додаткову винагороду він отримає. Щомісяця ця сума може суттєво відрізнятися. Це слід розуміти”, – пояснює Резніков.

При цьому розмір зарплати може відрізнятися навіть у військових, які служать в одній бригаді.

“Окремі підрозділи тієї чи іншої бригади можуть перебувати в бою. Тоді як інші перебувають у пункті постійної дислокації, проходять погодження або виконують інші, небойові завдання. Тому в рамках однієї бригади або навіть батальйону розмір виплат може суттєво відрізнятись. Все залежить від бойових наказів”, – уточнив міністр.

Також у Міноборони повідомили, до кого звертатися, якщо у військовослужбовця виникають питання щодо грошового забезпечення – насамперед до безпосереднього командира або його заступника щодо роботи з особовим складом. За необхідності – у фінансову службу частини.

“Якщо на вашу думку питання не вирішилося, ви можете зателефонувати на гарячу лінію Департаменту фінансів Міністерства оборони”, – радить міністр.

Окремо у Міноборони зупинилися на виплатах військовим, які потрапили в полон.

“Особливо хочу звернути увагу на виплату нашим воїнам, які опинилися в полоні. Грошове забезпечення, яке вони мають отримувати, виплачується членам сім’ї за їхнім зверненням”, – каже міністр.

При цьому початок виплат сім’ям може затримуватися.

“Адже для того, щоб розпочати ці виплати, має бути виданий відповідний наказ про службове становище військовослужбовця. Необхідно не лише переконатися, що наш воїн у полоні, скажімо, побачити його на відео. Треба у певному порядку зафіксувати цей факт. Щоб надалі все працювало як годинник. Фінансисти Міноборони тримають на особливому контролі виплати сім’ям полонених. У разі потреби я прошу звертатися до Міністерства, ми всі питання вирішимо”, – каже голова МО.

Крім того, у відомстві повідомили, що у травні перерахували військовослужбовцям грошове забезпечення та додаткову винагороду сумарно на 51,5 млрд грн. У червні планується виплатити близько 64,5 млрд грн -це приблизно стільки, скільки заплатили за весь минулий рік.

Раніше Резніков повідомив, що Україна нарощує оборонний потенціал шляхом закупівлі та виробництва необхідних ресурсів з розрахунком забезпечити ними 1 млн військовослужбовців.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/UA_1NEWS

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button