Україна

Реєстр збитків для України спростив умови подання заяв


Реєстр збитків для України спростив умови подання заяв

Відтепер усі українці, чиє житло пошкоджено чи знищено внаслідок агресії РФ, можуть подати заяви до Реєстру збитків.


Реєстр збитків для України оголосив про нові, спрощені правила подання заяв для фізичних осіб, які втратили нерухомість в наслідок збройної агресії Росії. Про це повідомила заступниця керівника Офісу президента України Ірина Мудра в Facebook в четвер, 25 липня.

Раніше до категорії А 3.1 (фізичні особи, які втратили нерухомість в наслідок збройної агресії Росії) могли подати заяви на відшкодування лише ті громадяни, хто вже скористався єВідновлення та мав акт обстеження руйнувань від органу місцевої влади. Від сьогодні такі обмеження зняті. 

Відтепер на цю категорію А 3.1 можуть податися всі постраждалі, незалежно від того, де знаходиться житло (на тимчасово окупованій території, в зоні активних бойових дій); навіть якщо у постраждалих відсутні документи права власності на житло у Держреєстрі (пропонується зареєструвати право власності вже постфактум).

 
За словами Мудрої, Реєстр прийняв правила про залучення представників: кожен заявник, фізична чи юридична особа, зможуть призначати представника для подання заяви. За цими правилами батьки та опікуни зможуть подавати заяви від імені своїх неповнолітніх дітей чи підопічних.
 
Реєстр також затвердив правила подання заяв для ще 12 категорій.

“Це Категорії про загибель чи зникнення безвісті родичів і про вимушене внутрішнє переміщення. Держава та юридичні особи зможуть подати заяви про пошкодження критичної та іншої інфраструктури. Категорії по житловій та нежитловій нерухомості, зокрема можливість подання заяв щодо руйнувань площ загального користування в багатоквартирних будинках – їх зможуть подавати, зокрема, ОСББ, ЖЕКи тощо”, – розповіла заступниця керівника ОП.
 

В роботі правила подання заяв для ще 19 категорій збитків, їх затвердження та впровадження очікується восени. 
 
Подання заяв до Реєстру доступне зараз тільки в Дії, але згодом відкриється у ЦНАПах. 
 
“Реєстр розвивається, відкриваються нові Категорії. Триває робота над створенням Компенсаційної комісії, яка буде присуджувати розмір компенсацій”, – додала Мудра. 

Нагадаємо, портал Дія запустив сервіс подання заяв до міжнародного Реєстру збитків для власників пошкодженого або знищеного внаслідок російської агресії житла.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

thirteen + three =

Back to top button