Україна

Респіраторні віруси – вчені України розробили комбіновані тест-системи – 1News


Фото з відкритих джерел

Зокрема вони здатні фіксувати коронавірус, грип, риновіруси та кір

Вчені Інституту молекулярної біології та генетики України розробили п’ять комбінованих тест-систем для одночасного виявлення SARS-CoV-2, грипу та інших небезпечних респіраторних вірусів. Про це йшлося у Facebook ІМБГ.

Як зазначається, тести також ефективно виявляють епідемічний грип А та Б, парагрип 1-3, респіраторно-синцитіальні віруси А та В, ортопневмовіруси людини, риновіруси та кір.

При цьому нова наукова розробка дозволяє не лише виявити віруси в організмі, а й спрогнозувати перебіг захворювання у пацієнта.

Так, дослідникам вдалося встановити рівні відносної експресії понад 20 генів вродженого імунітету та системи згортання крові у здорових донорів та хворих на коронавірус.

А на основі проведеного аналізу вчені запропонували набори біомаркерів із 3-8 генів для розробки комбінованої тест-системи.

Також за допомогою біомаркерів можна точно діагностувати гіперзапалення, гіперкоагуляцію та лімфопенію у периферичних клітинах крові пацієнтів із COVID-19.

За словами науковців, отримані результати дозволяють розробляти будь-які комбіновані тест-системи для визначення небезпечних патогенів людини та тварин, які можна легко використати навіть у районних лікарнях.

Тест-система для визначення небезпечних респіраторних вірусів
Інститут молекулярної біології і генетики України

1News за темою: Коли варто робити тест на COVID-19: У МОЗ відповіли

Нагадаємо, що відтепер в Україні встановити діагноз COVID-19 у людей із безсимптомним перебігом хвороби можна за допомогою експрес-тесту на антиген. Основна умова – контакт із підтвердженим випадком COVID-19.


Джерело

Back to top button