Україна

Рекрутинг замість призову: в Раді пояснили деталі переходу


Рекрутинг замість призову: в Раді пояснили деталі переходу

Система рекрутингу замість призовної служби буде у мирний час, пояснив заступник голови оборонного комітету Верховної Ради.


Перспективний перехід в Україні із призову на службу до армії на рекрутинг здійснюватиметься протягом п’ятирічного терміну, а від строкової служби планують відмовитись на користь контрактної. Про це в ефірі телемарафону повідомив заступник голови комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради Єгор Чернєв.
 
У контексті запланованого переходу на рекрутинг замість призову нардеп закликав розрізняти мирний час та військовий режим.

“Бо під час військового основна мета – щоб наша армія мала достатньо людей. Контрактна основа – це більше, на мою думку, для мирного часу буде”, – сказав він.

 
Нардеп зазначив, що влада України має намір відмовитися від строкової служби, натомість громадяни призовного віку проходитимуть інтенсивне навчання у своїх вищих навчальних закладах. Це буде не номінальна військова кафедра, а реальна підготовка майбутнього кадрового резерву армії.
 
“Знову ж таки рекрутинг – це про те, що люди будуть набиратися, ґрунтуючись на їх освіті, яку вони мають, і щоб вони були максимально корисні війську. А не так, як, на жаль, це буває зараз. Коли ми “мікроскопом забиваємо цвях”. Оскільки деякі люди з освітою, яка може бути корисною у певних підрозділах, зараз сидять в окопах і відбивають атаки”, – наголосив він.

Чернєв назвав військову кафедру “тільки ланкою по ланцюжку військової підготовки”. За його словами, в Україні ставлять за мету, щоб базові військові навички мали практично всі.
 
“І у школі мають проводити не лише там один урок ДПЮ на тиждень, а, наприклад, реальні курси тактичної медицини. Базові навички для будь-якого військовослужбовця, плюс до всього мають відбуватися збори”, – сказав він.
 
Депутат також додав, що зараз можуть опрацьовуватися різні моделі підходу до такого постійного навчання.
 
“Наприклад, збори раз на два роки для всіх людей призовного віку або закінчили військову кафедру після цього. Зараз працюємо над моделлю. Наприклад, це швейцарська, ізраїльська модель чи інша. Тобто без термінової служби, але все одно з постійним навчанням і постійним підвищенням навичок військової служби”, – пояснив він.
 
Нагадаємо, раніше Міністерство оборони оголосило про затвердження нової концепції набору до армії, яка, зокрема, передбачає відмову від термінової служби та запровадження рекрутингу.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button