Україна

Рейтинг демократій світових країн – Україна опустилася у списку – 1News


Фото з відкритих джерел

Так, країна розділила разом із Мексикою 86-те місце, набравши по 5,57 балів

Україна посіла 86-те місце в світі у рейтингу демократій та опинилася у блоці країн із так званими гібридними демократіями. Про це йшлося у щорічному звіті Economist Intelligence Unit (EIU).

Як зазначається, 86-те місце Україна розділила разом із Мексикою. Загалом обидві країни набрали по 5,57 балів.

Відомо, що в минулорічному рейтингу Україна мала 5,81 балів і посідала 79 місце. Отже, за останній рік показники демократії в нашій державі знизилися.

При цьому найвищий рейтинг України був зафіксований у 2006-2008 роках (6,94 балів), а найнижчий – у 2014 році (5,42).

Зокрема до демократичних режимів відносяться країни, які мають 6,0 і вище балів.

Водночас, Україна випереджає Мексику у таких категоріях, як “виборчий процес і плюралізм” і “політична культура”. Однак, Мексика має вищі бали у сферах “функціонування уряду” і “політична участь”. А однакову кількість балів країни отримали в напрямку “громадянські свободи”.

1News за темою: Україна на 121 сходинці у світовому рейтингу за вартістю житла

Також у блоці “гібридних режимів” опинилися Гонконг, Вірменія, Грузія, Туреччина та інші.

Проте, показник України зареєстрував найбільше зниження серед чотирьох “гібридних” східноєвропейських країн у цій категорії. Оцінка України знизилася частково через посилення напруженості з Росією.

“Уряд, який функціонує під прямою військовою загрозою, зазвичай обмежує демократичні процеси на користь централізації влади в руках виконавчої влади та апарату безпеки або військового апарату з метою гарантування громадської безпеки. В Україні військові відігравали більш помітну роль у 2021 році та мали більший вплив на прийняття політичних рішень; урядова політика також стала менш прозорою. Рейтинг схвалення президента України Володимира Зеленського знизився з 42% у грудні 2020 року до 38% наприкінці 2021 року через зниження впевненості в його здатності впроваджувати реформи та протистояти загрозам з боку Росії”, – йшлося у звіті.

1News за темою: Міжнародний рейтинг оприлюднив топ-10 українських університетів

Як повідомлялося раніше, у 2021 році Україна у світовому рейтингу за значенням Індексу соціального прогресу (Social Progress Index) піднялася на 15 позицій та посіла 48-ме місце зі значенням індексу 75,78 серед 168 країн.

Вона випередила Грузію, Вірменію, Білорусь, Македонію, Чорногорію, Казахстан, Молдову, Росію, Мексику, Перу, Колумбію, Парагвай та інші країни.


Джерело

Back to top button