Україна

Реформи «Нафтогазу» опинились в небезпеці

Компанія відчуває тиск з боку зловмисників, які мають намір повернути собі державні підприємства

Енергетичний гігант «Нафтогаз» є зразком корпоративного управління серед багатьох державних підприємств України. З 2014 року він перейшов від моделі «чорної дири» державних фінансів, пов’язаної з шахрайством, до прибуткової бізнес-моделі з відмінним управлінням. Паралельно «Нафтогаз» також відмежувався від російських і українських олігархів, які використовували його для власного збагачення, і підписав важливий контракт на транзит газу з «Газпромом» після того, як виграв мільярди доларів в суді у російського монополіста.

Про це йдеться в аналітичній публікації Дайан Френсіс, старшої наукової співробітниці Євразійського центру в Атлантичній раді та професора Школи менеджменту імені Теда Роджерса при університеті Раєрсона на сторінках Atlantic Council, – інформує 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

«Нафтогаз – чиста корпорація. Ми ліквідували корупцію. П’ять років тому дефіцит «Нафтогазу» становив 6,5 млрд доларів, які надходили з українського бюджету. Зараз наш внесок становить 20 відсотків від загальних державних доходів. Ми створили незалежну наглядову раду для проведення реформи корпоративного управління, про що просили МВФ, ЄБРР і ОЕСР. Нас перевіряють Deloitte і KPMG», – розповідає генеральний директор «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

Незважаючи на ці зоряні досягнення, а може бути, завдяки їм, «Нафтогаз» зараз є головною мішенню. Поряд з іншими історіями успіху країни в боротьбі з корупцією, компанія відчуває тиск з боку зловмисників, які мають намір повернути собі державні підприємства.

В останні місяці спроби українських суддів, урядовців і політиків зірвати реформи і залякати реформаторів потрапили в заголовки газет. Коболєв каже, що піддається нападкам і особисто.

«Були спроби підкупу і прямі погрози. Зараз ведеться низка справ з поліцією, і ще кілька розслідувань тривають. У мене також є надійна охорона», – зазначає він.

Одна з нещодавніх проблем виникла через Державну аудиторську службу України, яка звинуватила «Нафтогаз» у «державній зраді», внаслідок порушень в бухгалтерському обліку, хоча команія має незалежну наглядову раду і відповідає міжнародним стандартам аудиту. Такі звинувачення змусили інвесторів нервувати, а компанію скасувати два великих розміщення облігацій, запланованих на цей рік.

На початку жовтня 2020 року, Амос Хохштейн, член незалежної наглядової ради «Нафтогазу», пішов зі своєї посади після спроби призначити в Раду директорів представника корумпованого режиму Януковича.

«На жаль, успішні зусилля керівництва «Нафтогазу» зі створення нової корпоративної культури, прозорих механізмів і дотримання міжнародних стандартів зустрічали опір на кожному етапі шляху. Компанія була змушена витрачати нескінченну кількість часу на боротьбу з політичним тиском і зусиллями олігархів зі збагачення за рахунок сумнівних угод. Чим раніше уряд України усвідомить цей факт, тим сильнішою буде Україна. Нездатність зробити це, поставить під загрозу прагнення України побудувати сильну, демократичну і вільну країну», – сказав тоді Хохштейн.

Незважаючи на ці побоювання, Коболєв стверджує, що за перший рік співпраці з урядом президента Зеленського було зроблено чимало.

«Спочатку був анбандлінг. Згодом ми підписали велику угоду з «Газпромом» на 7,2 мільярди доларів і зуміли відвоювати всі гроші, які вони нам винні. У серпні 2020 року уряд зробив те, за що «Нафтогаз» бореться протягом п’яти років, скасувавши сертифікацію [для посередників, контрольованих газовим олігархом у вигнанні Дмитром Фірташем], яка надала можливість домогосподарствам вибирати постачальника енергії. Це був великий крок вперед, і слід віддати належне уряду. Негативним моментом є відставка Хохштейна і напад на нашу систему корпоративного управління. Це дуже погано, і зараз це відбувається. Це вплинуло на компанію і потрапило в пресу безпосередньо перед випуском наших єврооблігацій. Наші інвестори відкликали своє зобов’язання купувати облігації в той же день. Інший звіт [Державної аудиторської служби] про те, що “Нафтогаз” повинен виплачувати більше дивідендів, також завдав шкоди. Для нас це не критично з точки зору фінансування боргового портфеля, але дуже негативно», – пояснює Коболєв.

Він сподівається, що нова адміністрація США продовжить підтримувати зусилля з реформування України, і пропонує Києву пожвавити реформи, видаливши весь державний контроль, який більше не потрібен, ігноруючи політично вмотивовану критику.

«Уряд повинен дозволити існуючим членам Наглядової ради [Нафтогазу] знайти заміну Хохштейну, а згодом запропонувати цю заміну акціонеру [уряду] для остаточного затвердження. Це найбільш раціональний підхід. Пішов не тільки Хохштейн, але і термін повноважень ще двох незалежних членів закінчився. Уряд не вказує, чого прагне, але повинен дати зрозуміти членам Наглядової ради, що їх контракти продовжені», – скаржиться Коболєв.

Генеральний директор «Нафтогазу» вважає, що напади на компанію були викликані «політичним тиском таких людей, як Фірташ», які в серпні 2020 року втратили контроль над розподілом газу всередині країни. Коболєв також звинувачує українських політиків, зокрема Юлію Тимошенко і Віктора Медведчука, які виступають проти процесу анбандлінгу, оскільки є довіреними особами Кремля, «дотримуючись російського наративу». Заглядаючи в майбутнє, Коболєв каже, що їхнім довгостроковим завданням залишається приватизація Нафтогазу.

«Ми запропонували це уряду, і прем’єр-міністр погодився, що «Нафтогаз» повинен стати публічною компанією протягом трьох років. Ми готуємося до цього. Ми працюємо над цим кожен день. Ми хотіли б провести лістинг на Нью-Йоркській фондовій біржі, і ми вже виконуємо вимоги аудиту та корпоративного управління», – говорить він.

Коболєв був у Вашингтоні, щоб зустрітися з лідерами Конгресу від обох сторін, які підтримують антикорупційні зусилля в Україні, а також санкції, спрямовані на припинення російського газопроводу «Північний потік – 2». Були запропоновані жорсткіші санкції, які включені в майбутній оборонний бюджет США. У разі їх ухвалення очікується, що вони назавжди зупинять будівництво незавершеного трубопроводу.

«Ми ще не виграли. Росіяни модернізували один зі своїх кораблів і намагаються відновити будівництво. Щоб зупинити їх, необхідно поліпшити формулювання пропонованого закону про санкції. Це формулювання критично важливе для перекриття трубопроводу. Поки що ми на 95% налаштовані зупинити «Північний потік-2». Нам потрібні останні п’ять відсотків аби переконатися, що проект остаточно мертвий», – підкреслює Коболєв.

Back to top button