Україна

Реформа підтримки ветеранів: названо вісім завдань


Реформа підтримки ветеранів: названо вісім завдань

Кабмін працює над тим, щоб створити гідні умови для адаптації, реабілітації, розвитку та добробуту ветеранів російсько-української війни.

 

Одним із ключових завдань Кабінету міністрів цього року стане формування цілісної та комплексної ветеранської політики. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, повідомила прес-служба уряду в четвер, 30 березня.

“Українське суспільство ніколи не забуде ціну, яку наші воїни платять у цій війні. Місія уряду – створити для наших ветеранів комфортні сервіси та можливості”, – наголосив він.
 
За словами Шмигаля, Кабмін розпочинає затвердження низки стратегій, нормативних документів та запуску програм, в основі яких лежить новий підхід у сфері ветеранської політики.
 
Загалом прем’єр виділив вісім основних завдань.
 
Адаптація військовослужбовців до громадянського життя
 
Стратегію вже напрацьовано. Перехід від військової служби до цивільного життя має бути максимально комфортним для захисників.
 
Медичні послуги та психологічна підтримка
 
Починається реформа медико-соціальних експертних комісій та військово-лікарських комісій. Не повинно бути черг, незрозумілих довідок та бігання між кабінетами.
 
Кабмін робить проходження цих комісій максимально комфортним для військовослужбовців. А для цього будуть скорочені всі терміни щодо розслідування обставин поранення, а кількість штатних та гарнізонних ВЛК буде суттєво збільшена. Крім того, пройде максимальна цифровізація всіх погоджень.
 
Пілотні проекти вже запущено. Оновлені підходи цього року мають запрацювати у всій Україні.
 
Економічні можливості для ветеранів
 
Першим кроком у цьому пункті стане розширення програми «Ветеранський бізнес». Йдеться про гранти для ветеранів та членів їхніх сімей на запуск власної справи у будь-якій сфері.
 
Кабмін приймає ухвалу про розширення програми безповоротних грантів єРобота, яка включатиме окремі напрямки саме для ветеранського бізнесу.
 
Перший напрямок: 250 тисяч гривень гранту може отримати на власний бізнес ветеран під час створення у цьому бізнесі щонайменше одного робочого місця.
 
Другий напрямок: 500 тисяч гривень гранту може отримати член сім’ї учасника бойових дій під час створення у новому бізнесі щонайменше двох робочих місць. Співфінансування за цією програмою буде 70 на 30. Тобто 70% вносить держава, 30% мають бути власні кошти нового підприємця.
 

Третій напрямок: 1 млн. гривень гранту може отримати учасник бойових дій, якщо він до цього вже був підприємцем і не менше трьох років був зареєстрований як ФОП. Головна умова для цього гранту – створити від чотирьох робочих місць, з яких щонайменше два передбачені для ветеранів або осіб з інвалідністю в результаті війни. Тут, як і в другій програмі, співфінансування буде 70 на 30.
 
Усі заявки на гранти прийматимуться через Дію.
 
Завдяки програмі єРобота вже створено понад 3,5 тисячі нових бізнесів.
 
Наступний аспект у цьому блоці економічних можливостей – це перекваліфікація та навчання:
 
  • програма спеціальних ваучерів для освоєння нової професії;
  • навчання ІТ-спеціальностей;
  • пільги для здобуття іншої освіти.
 
Послуги для ветеранів
 
Під цей пункт підпадають розвиток цифрового проекту єВетеран та послуги для ветеранів у ЦНАПах.
 
Житло для ветеранів
 
Планується запровадження пільгового іпотечного кредитування для військових. Метою цього пункту є створення можливості для того, щоб кожен ветеран міг отримати власне житло.
 
Інститут помічника ветерана
 
В основі діяльності таких помічників буде покладено принцип індивідуального підходу, що полягає у виявленні та вирішенні проблем кожного окремого захисника чи захисниці.
 
Це буде допомога з усіх питань, зокрема: отримання медичної допомоги, реабілітації, консультації щодо отримання документів чи пільг, отримання освітніх послуг, допомога у працевлаштуванні, взаємодія з різними службами для швидкого та комфортного вирішення всіх питань чи проблем.
 
 
 

Створення сервісних офісів у справах ветеранів
 
Основними завданнями цих офісів буде координація роботи, взаємодія з місцевою владою для підтримки ветеранів, узагальнення потреб, реалізація державної політики у сферах соціального та правового захисту ветеранів війни та членів їх сімей.
 
Такі офіси будуть створені по всій країні. Для цього залучатимуться громади та міжнародні партнери, щоб максимально ефективно організувати роботу та належне фінансування.
 
Вшанування подвигу ветеранів на рівні держави, суспільства та всього суспільства
 
Уряд затвердить план заходів щодо визначення подвигу ветеранів російсько-української війни. Цей план заходів розрахований на наступні три роки.
 
Нагадаємо, в Україні з 1 грудня 2022 року почали оформлювати статус учасника бойових дій у боротьбі з повномасштабною агресією Росії.
 
Компенсації для бізнесу: за чиє працевлаштування держава заплатить
 
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button