Україна

Ракета Ілона Маска відправила у космос перший за 10 років український супутник

Його зможуть використовувати не тільки для важливих цивільних завдань, як моніторинг стану довкілля чи надзвичайних ситуацій, але й спостереження за переміщенням військ

З космодрому на мисі Канаверал у Флориді о 17:25 за Києвом стартувала ракета Falcon 9 з українським оптичним супутником Січ-2-30.

Про це розповідає 1News.

Для України супутник може ознаменувати перший крок для виходу з кризи космічної галузі.

Його зможуть використовувати не тільки для важливих цивільних завдань, як моніторинг стану довкілля чи надзвичайних ситуацій, але й спостереження за переміщенням військ.

Як повідомляє Державне космічне агентство, розробку супутника Січ-2-30 розпочали 2017 року на “Конструкторському Бюро “Південне” ім. М. К. Янгеля”. На цьому підприємстві у Дніпрі його і конструювали, і тестували, і підготували до пуску. Частину компонентів виготовили на “Південмаші”.

Супутник спочатку називався Січ-2-1, оскільки він був модифікованою версією Січ-2, який запустили 2011 року. Перейменували супутник у Січ-2-30, оскільки президент Зеленський доручив запустити його саме в рік святкування 30-річчя незалежності.

Витрати на виробництво супутника сягнули 120-130 млн грн.

Запуск за допомогою ракети SpaceX коштував ще 1,99 млн доларів.

У Державному космічному агентстві наголошують, що супутник виконуватиме, перш за все, цивільні завдання.

Йдеться про моніторинг використання земель, рослинності, лісових і водних ресурсів, допомогу в ліквідації наслідків стихійних лих та цифровізації економіки.

“Супутник може використовуватися для пошуку джерел надзвичайних ситуацій, спостереження за станом лісового господарства. За допомогою цього супутника можна фіксувати пожежі, вирубку лісів, розливи нафти, забрудненість річок, урожай зернових”, – розповідає генеральний конструктор “КБ Південне” Костянтин Білоусов.

За його словами, супутник надає не тільки оптичну інформацію, за його допомогою можна проводити наукові дослідження.

Попри те, що Січ-2-30 має цивільне значення, він дозволить отримувати якісні дані, необхідні для оборони України.

Розробники розраховують, що супутник працюватиме не менш як три роки.

Січ-2-30 стане першим власним супутником України на орбіті.

До 2025 року Держкосмос хоче розгорнути ще сім – це шість апаратів високої просторової розрізненості (1 метр) та один надвисокої (0,5 метра).

Супутник дистанційного зондування землі (ДЗЗ) “СІЧ-2-1”, він же “СІЧ-2-30”, став фактично модифікацією втраченого “СІЧ-2”. Його можна сміливо назвати “космічним довгобудом”, адже розробку цього космічного апарата розпочали ще 2013 року. Запуск розробленого й побудованого у КБ “Південне” у Дніпрі супутника планувався спочатку на 2017 рік. Однак через події 2014 року та фактичний розрив українсько-російської кооперації в космосі шанс потрапити на орбіту в нього з’явився лише зараз.

Останній свій супутник Січ-2 Україна відправила на орбіту в серпні 2011 року за допомогою ракети-носія Дніпро-1, який тоді виготовляли на Південмаші із залученням російських компаній. Запуск відбувся на базі в Оренбурзькій області Росії. Вже у грудні 2012 року зв’язок з супутником втратили.

Джерело: ВВС Україна

Back to top button