Україна

Раді рекомендували прийняти законопроєкт про “податок на кока-колу”


Раді рекомендували прийняти законопроєкт про податок на кока-колу

Законотворці пояснюють, що законодавча ініціатива покликана сприяти захисту здоров’я людей шляхом запровадження додаткових податкових механізмів, спрямованих на зменшення споживання населенням цукру

Комітет рекомендував прийняти законопроєкт N9032-1 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження акцизного податку на води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин в першому читанні за основу. Про це повідомив голова Комітету Данило Гетманцев у Телеграм у середу, 17 липня.

Він запевнив, що законодавча ініціатива покликана сприяти захисту здоров’я людей шляхом запровадження додаткових податкових механізмів, спрямованих на зменшення споживання населенням цукру та підсолоджувальних речовин.

Проєктом закону зокрема пропонується:

  • віднести до підакцизних товарів води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин;
  • встановити специфічну ставку податку у розмірі 0,1 євро за 1 літр напою. Платниками податку визначаються виробники та імпортери напоїв.

Гетманцев додав, що приблизно 50 країн світу запровадили податки на солодкі напої у різних формах, адаптувавши широкі глобальні рекомендації щодо використання фіскальної політики до свого конкретного контексту та “інноваційно” впроваджуючи податкову політику для досягнення цілей охорони здоров’я.

Раніше стало відомо, що Кабінет Міністрів планує підвищити окремі податки для наповнення бюджету.

Нагадаємо, за січень-квітень 2024 року до державного бюджету надійшло 623,5 млрд гривень. У першому кварталі поточного року фізичні особи-підприємці сплатили до бюджету понад 13,9 млрд гривень єдиного податку. 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 + 15 =

Back to top button