Україна

Раді рекомендували підтримати відмову від переходу на літній час


Раді рекомендували підтримати відмову від переходу на літній час

У комітеті аргументували, що щорічне переведення стрілок годинника на одну годину вперед і назад “несе низку негативних наслідків, викликає значне погіршення стану здоров’я громадян в період адаптації”

Комітет економічного розвитку рекомендував Верховній Раді проголосувати законопроєкт про скасування переходу на літній час. Про це поінформували у пресслужбі парламенту п’ятницю, 12 липня.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, метою проєкту №4201 є визначення правових засад встановлення одиниць часу, обчислення часу в Україні та забезпечення потреб громадян, суспільства і держави у достовірній інформації про точний час і календарну дату.

Аргументуючи свою позицію, у комітеті зауважили, що “на думку більшості науковців та лікарів” щорічне переведення стрілок годинника на одну годину вперед і назад “несе низку негативних наслідків, викликає значне погіршення стану здоров’я громадян в період адаптації”.

Посилаючись на «наукові дослідження», законотворці наголосили, що зміни часу пов’язують із захворюваннями серцево-судинної або імунної систем, оскільки вони переривають біологічні цикли.

“Також доведено, що переведення годинника не допомагає енергозбереженню”, – резюмували у комітеті.

Нагадаємо, найближчим часом, депутати розглянуть у другому читанні законопроєкт №4201, котрий передбачає скасування в Україні переходу з літнього на зимовий час і навпаки. Перше читання документ пройшов ще у 2021 році.

Зауважимо, 26 березня 2019 року Європейський парламент проголосував за скасування сезонного переведення годинників, починаючи з 2021 року.

Тоді в Україні заявили, що мають намір вчинити аналогічно. У першому читанні відповідний законопроєкт проголосували 3 березня 2021 року.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button