Україна

Рада заборонила цигарки і алкоголь у Duty Free


Рада заборонила цигарки і алкоголь у Duty Free

Закон має зруйнувати схему ухилення від оподаткування ПДВ та акцизним податком під виглядом здійснення операцій з продажу тютюнових виробів магазинами безмитної торгівлі.

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт про заборону торгівлі цигарками та алкоголем у Duty Free. Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк у Telegram в четвер, 10 серпня.

За його даними, відповідний законопроєкт №9315 підтримали 276 народних депутатів на пленарному засіданні.

“Закон про заборону схеми щодо сигарет і алкоголю в дьюті-фрі ухвалено! Це +5-7 млрд на рік у бюджет”, – написав він і додав, що документ не підтримали фракції Європейська солідарність і Батьківщина.

Голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев нагадав, що законопроєкт №9315 передбачає внесення змін до Митного кодексу та інших законів щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів.

“Законопроєкт розроблено для руйнування схеми ухилення від оподаткування ПДВ та акцизним податком під виглядом здійснення операцій з продажу тютюнових виробів магазинами безмитної торгівлі”, – зазначив він.

Запропоновано на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні заборонити розташовувати в митному режимі безмитної торгівлі та продажу (постачання) магазини безмитної торгівлі, а також розміщення в них товарів за товарними позиціями 2401-2404, згідно з УКТ ЗЕД.

У травні тимчасова слідча комісії (ТСК) Верховної Ради щодо незаконного обігу тютюнових виробів виявила схему Duty Free. У 2021 році було 48 магазинів безмитної торгівлі, а після початку війни їх залишилося лише 15. Хоча виїзд за кордон для великої кількості громадян закрито, 2022 року було реалізовано 20 млн пачок сигарет, а роком раніше – 27 млн пачок.

Під час розслідування ТСК з’ясувалося, що в наземних пунктах пропуску на один чек купують у середньому 30-35 пачок цигарок, а на інших – лише 5-7 за допустимих під час перетину кордону лише двох пачок на одну людину. Кількість вироблених сигарет Duty Free і проданих також відрізняється на сотні тисяч пачок.

Гетманцев оцінює щомісячні втрати для держбюджету від трьох підакцизних товарів на рівні $1 млрд.

Нагадаємо, у липні в Україні повернули довоєнні податки. Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про скасування єдиного податку 2% і часткове зняття мораторію на перевірки бізнесу.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button