Україна

Рада ухвалила закон про прозорість у закупівлях Міноборони


Рада ухвалила закон про прозорість у закупівлях Міноборони

У системі Prozorro будуть вказуватися ціни, за якими оборонні замовники купують товари для військових і послуги для забезпечення армії.

 
Верховна Рада під час пленарного засідання у п’ятницю, 24 лютого, ухвалила закон про запровадження прозорості в системі оборонних закупівель. Ухвалення законопроекту №8381 загалом підтримали 264 народних депутати. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі.
 
“Законопроект пропонує обов’язково оприлюднити у системі Prozorro ціни, за якими оборонні замовники купують товари для військових та інші товари і послуги для забезпечення армії”, – написав нардеп.
 
Документ пропонує визначити принципи оборонних закупівель під час воєнного стану, запровадити звіти про оборонні закупівлі (крім відомостей про закупівлю товарів, робіт і послуг, що становлять державну таємницю) держзамовниками у сфері оборони щодо відомостей, оприлюднення яких одночасно необхідне для прозорості закупівельного процесу та забезпечить захищеність держзамовників від військових загроз.
 
У той же час, законопроект передбачає необхідність встановити вимогу оприлюднити в електронній системі закупівель (Prozorro) звіт про договір про оборонну закупівлю, укладений без використання Prozorro, і повідомляти про внесення змін до суттєвих умов такого договору.
 
Аналогічна вимога стосується і внесення змін до суттєвих умов такого договору, які “оприлюднені у період з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності цим законом”.
 
Публічною буде інформація про ціну товару за одиницю, а не весь контракт, оскільки він може містити певну сенситивну інформацію, яка має залишатися закритою з міркувань безпеки.
 
Нагадаємо, 17 лютого Кабінет Міністрів затвердив низку змін щодо державних закупівель. Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що фахівці із закупівель Міноборони пройдуть навчання в Агентстві НАТО з підтримки та постачання.
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button