Україна

Рада ухвалила закон про політично значущих осіб


Рада ухвалила закон про політично значущих осіб

Цей закон буде зарахований як виконання вимог МВФ. Також це останній крок для початку перемовин про членство України у ЄС, зазначив Ярослав Железняк.

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому законопроєкт про політично значущих осіб (РЕР). Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram у вівторок, 17 жовтня.

За відповідний документ про внесення змін до закону України (№9296-д) “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення” щодо політично значущих осіб проголосували 276 нардепів.

“Головна новація: замість трьох років після посади, топ-посадовці (PEP) будуть фактично мати довічний статус РЕР. Але одночасно законопроєктом посилюється відповідальність СПФ (наприклад, банків) за необґрунтовану відмову користувачам фінансових послуг”, – повідомив Железняк.

Він зазначив, що редакція документа, що була затверджена до другого читання, наразі відповідає стандартам фінансового моніторингу AML/CFT. Вона буде зарахована як виконання вимог МВФ. Також це останній крок для початку перемовин про членство України у ЄС.


Політично значущі особи – це фізичні особи, які є національними, іноземними публічними діячами та діячами, які виконують публічні функції в міжнародних організаціях (PEP – politically exposed person – політично значуща особа).

Нагадаємо, напередодні комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики переголосував норму про перевірки політично значущих осіб. Там виправили “непорозуміння”.

Також у МВФ почали вивчати на відповідність структурному маяку остаточну версію закону “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану”.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button