Україна

Рада має намір ініціювати списання зовнішнього боргу

Рада має намір ініціювати списання зовнішнього боргу

Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Україна має витрачати гроші на оборону і соцпідтримку, а не на борги, вважають депутати

Вторгнення РФ є непередбачуваною обставиною, яка дозволяє вести переговори про списання держборгу, вважають нардепи.

 

У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про звернення до президента й уряду із проханням провести переговори щодо списання зовнішнього боргу.

 

Серед авторів ініціативи є представники різних фракцій, а також позафракційні депутати.

 

“Звертаємося із пропозицією невідкладно провести переговори з усіма іноземними партнерами – кредиторами України щодо списання та перегляду державного і гарантованого державою зовнішнього боргу України. Адже повномасштабна війна, яку веде зараз Україна, є типовим форс-мажором – непередбачуваною обставиною, що дозволяє вести переговори про відмомву від зобов’язань, укладених у мирний час”, – йдеться в проекті постанови.

 

Відзначається, що втрати економіки України від війни, за попередніми розрахунками, значно перевищують трильйон доларів.

 

“За даними, офіційно оприлюдненими Міністерством фінансів України, державний та гарантований державою зовнішній борг становить 1 662,69 млрд грн, або 56,83 млрд доларів США. За період із квітня і до кінця цього року наша держава має виплатити 102 млрд грн зовнішнього боргу”, – йдеться в проекті звернення.

 

У ньому також наголошується, що в умовах війни фінансування передусім потрібне сфері оборони і соціального забезпечення десятків мільйонів постраждалих від війни українців, а обслуговування держборгу забирає значну частину коштів.

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button