Україна

Рада декриміналізувала відповідальність за дезертирство


Рада декриміналізувала відповідальність за дезертирство

Законодавча ініціатива пропонує встановити юридично визначені механізми звільнення військовослужбовців ЗСУ від кримінальної відповідальності за вчинення військового кримінального правопорушення.

Верховна Рада проголосувала законопроєкт, яким запропонували не карати за перше самовільне залишення військової частини чи дезертирство, якщо військовий повернувся самостійно і командир дозволить продовжити службу. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у вівторок, 20 серпня.

Проєкт закону №11322 ухвалило 270 нардепів.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, метою законопроєкту є вдосконалення кримінального законодавства у сфері злочинів проти встановленого порядку несення або проходження військової служби. Ініціатива пропонує встановити юридично визначені механізми звільнення військовослужбовців ЗСУ від кримінальної відповідальності за вчинення військового кримінального правопорушення.

Так, передбачаються зміни до ст. 401 ККУ, згідно з якими особу, яка вперше вчинила кримінальне правопорушення (СЗЧ/дезертирство), може бути звільнено від кримінальної відповідальності, якщо до закінчення досудового розслідування або судового розгляду вона добровільно заявила про намір продовжити проходження військової служби.

Підозрювані у СЗЧ або дезертирстві можуть просити змінити їм запобіжний захід на проходження служби під час мобілізації. Тоді як для осіб, які скоїли тяжкі злочини, така альтернатива відсутня.

Нагадаємо, раніше на Прикарпатті затримали та оголосили підозру дезертиру, який вихвалявся, що не повернеться на службу, та підбурював до втечі інших військовослужбовців.

Керівник ДБР запевняє, що бюро повертає дезертирів у частини, а не відкриває справи.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 + 19 =

Back to top button