Україна

П’ять уроків боїв в Україні для військової науки


Російське вторгнення в Україну – перший великий конфлікт між двома технологічно порівнянними збройними силами за останні кілька десятків років.

 

Російське вторгнення в Україну надає багато поживи для роздумів дослідникам військової справи. Бойові дії в Україні зараз вивчають військові аналітики з усіх країн. BBC зібрала п’ять аспектів сучасної війни, які найяскравіше виявилися в конфлікті.

 

 

Панування в повітрі

 

З часів Другої світової війни, і навіть до цього часу, панування в повітрі залишається найважливішим аспектом у бойових діях. Домогтися його – найголовніша мета початку будь-якої війни. Щоб отримати це панування, потрібно знищити авіацію противника і придушити його наземну систему протиповітряної оборони.

 

Військово-повітряні сили Росії спочатку і кількісно, і якісно перевершували українські. Крім того, сили ППО, які в Україні входять до складу ВПС, озброєні менш потужними комплексами, ніж російські.

 

Але Росія так і не змогла придушити ППО України. Це призвело до того, що російська авіація діє передусім у прифронтовій зоні, причому найчастіше ударні літаки літають на невеликій висоті, щоб уникнути ураження комплексами середньої та далекої дії.

 

 

Інтернет усьому голова

 

В останні роки влада різних країн світу відключала Інтернет під час воєн, масових протестів і громадянських конфліктів – це сталося, наприклад, в Азербайджані під час другої Карабахської війни у ​​2020 році і в Білорусі під час протестів 2021 року. В індійському штаті Джамму і Кашмір після заворушень Інтернет відключили на півтора роки.

 

Але цього не сталося під час російського вторгнення в Україну – обидві сторони користувалися Інтернетом, і жодна з них не змогла його відключити для іншої за допомогою засобу радіоелектронної боротьби (РЕБ).

 

Компанія SpaceX Ілона Маска передала в Україну сотні терміналів для супутникового інтернету Starlink. Ці термінали через супутник зв’язуються з наземними станціями, підключеними до Інтернету.

 

Термінали Starlink широко використовують ЗСУ, вони були навіть у захисників Азовсталі, це дозволяло їм передавати в Інтернет відеоролики, фотографії та іншу інформацію.

 

Артилерія – один із найефективніших засобів ураження в російсько-українському конфлікті. А точність і швидкість визначення цілей – ключові фактори в контрбатарейній боротьбі. Роль Інтернету в підтримці і забезпеченні цієї боротьби виявилася дуже великою, і, ймовірно, цей факт вплине на розвиток інформаційних мереж на полі бою, а також на вдосконалення засобів радіоелектронної боротьби, тобто зброї, яка протистоятиме цим мережам.

 

 

Важливість безпілотників

 

Російська армія інвестувала в засоба РЕБ набагато активніше, ніж багато європейських країн. Ці засоби мали перехоплювати безпілотники, зокрема турецькі ударні БПЛА байрактар ​​ТБ-2.

 

Саме успіх цих безпілотників відіграв важливу роль під час конфлікту в Нагірному Карабаху у 2020 році, і всі очікували, що Росія зробить із цього висновки.

 

Але цього не відбувається в тому масштабі, в якому очікували експерти, – і українські сили регулярно публікують відеозаписи обстрілів з ударних безпілотників і коригування артилерійського вогню із звичайних, комерційних дронів.

 

Висновок, які військові всього світу роблять із цього, – необхідність розвитку засобів боротьби з безпілотниками. І мова не тільки про ППО і засоби РЕБ, а й про сценарії повітряних сутичок між дронами.

 

 

Прозорий світ

 

Нинішній військовий конфлікт в Україні став першим за багато десятків років широкомасштабним зіткненням збройних сил, у якому задіяно величезний арсенал розвідувальних засобів.

 

Супутникові знімки, дані безпілотників, літаки-розвідники та інші джерела інформації, які вже стали звичними для військових, тепер доповнюються даними, отриманими із соціальних мереж.

 

Світ став ніби прозорим. Через супутникові знімки, зроблені передусім комерційними, а не державними супутниками, а також через соцмережі та інші відкриті дані, наприкінці 2021-го – на початку 2022 року всі охочі могли спостерігати за скупченням російських військових на кордонах України.

 

У списку військових поставок в Україну, який Пентагон опублікував у травні, значилися послуги комерційних супутникових знімків землі. З цією метою виділяються значні кошти. Це одна з нових сторін сучасної війни – ключова інформація, яка багато в чому вирішується на полі бою, постачається на комерційних умовах великими космічними компаніями – такими, як Planet і Maxar. Усього американська влада отримує інформацію від 200 комерційних супутників, і знімки йдуть безпосередньо військовому командуванню США й України.

 

 

Танки – зброя минулого?

 

Російські танки, які згоріли на узбіччях українських доріг, стали одним із символів цього конфлікту. У соціальних мережах і пресі публікують багато відеозаписів, на яких важку бронетехніку знищують різною легкою протитанковою зброєю.

 

Українська армія почала отримувати із Заходу таку зброю ще до російського вторгнення. Це були американські протитанкові комплекси Javelin, британські NLAW, а також багато інших – з різних країн. Серед відеозаписів багато таких, на яких фігурує український протитанковий комплекс Стугна.

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button