Україна

Путін відвідав окупований Севастополь і поспілкувався там з Лукашенко

МЗС України розглядає неузгоджений з Києвом візит президента Росії Володимира Путіна до Криму як грубе порушення суверенітету України і норм міжнародного права

Міністерство закордонних справ України висловило протест через неузгоджений з Києвом візит президента Російської Федерації Володимира Путіна до Криму, анексія якого Росією не визнана світовою спільнотою.

Про це інформує 1News.

“Розглядаємо цей візит, як і інші неузгоджені з українською стороною поїздки російських посадовців до тимчасово окупованого Кримського півострова, як грубе порушення Росією суверенітету України, норм міжнародного права, резолюцій Генеральної Асамблеї ООН, зобов’язань Росії за договорами, сторонами яких є Україна та РФ”, – йдеться у повідомленні МЗС України.

МЗС наголосило, що Росія має повернутися до виконання своїх міжнародно-правових зобов’язань, а також використати можливість припинити порушення прав людини, зокрема політичні репресії, викрадення і вбивства у Криму.

Крім того, МЗС України закликало Росію звільнити незаконно утримуваних за ґратами українців та зосередити зусилля на політико-дипломатичному вирішенні російсько-українського збройного конфлікту задля відновлення територіальної цілісності України у її міжнародно визнаних кордонах.

За інформацією офіційного сайту Кремля, Путін, перебуваючи в окупованому Росією Севастополі, взяв участь у засіданні “Вищої державної ради союзної держави”, до складу якої входять глави держав і урядів, керівники палат парламентів Білорусі та Росії.

В ході засідання сторони, зокрема, підписали документ “Про основні напрямки реалізації положень Договору про створення Союзної держави на 2021–2023 роки”.

Всі учасники конференції, серед яких був і правитель Білорусі Олександр Лукашенко, брали в ній участь віддалено – по відеозв’язку.

Під час конференції Лукашенко поскаржився, що Путін знову поїхав до Криму без нього.

Правитель Білорусі також обурився, що Україна закрила для білоруських літаків небо, і він не може потрапити через Україну до Криму, а там, за словами Лукашенка, у нього і власність, і інші “проблеми”.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button